BiH
33

Ramović: Datum o proglašenju Goražda gradom bit će upisan zlatnim slovima u historiju

Piše: E. A.
Muhamed Ramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Ramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna vlada je danas utvrdila Nacrt zakona o Gradu Goražde, kojim je određena njegova teritorija, propisani svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremene statutarne odluke, statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ovog zakona.

"Općina Goražde sada već skoro tri godine aktivno radi na tome da dobije status grada, jer smatramo da, osim što ispunjavamo uslove iz Zakona o principima lokalne samouprave, status grada zaslužujemo i po svome privrednom, kulturnom, napretku u urbanističkom, ali i u svakom drugom smislu. Iako i mi, uostalom kao i svaka lokalna zajednica na svijetu, imamo svoje probleme, ono što je sigurno jeste da smo mi proaktivni i da je svaka naša aktivnost okrunjena vrhunskim rezultatima", izjavio je za Klix.ba Muhamed Ramović načelnik Općine Goražde.

Status grada za Goražde bi značio i direktnu mogućnost pristupa evropskim razvojnim fondovima, te prednosti prilikom kandidovanja projekata prema međunarodnim donatorima i stvaranja partnerstva s gradovima u okruženju i šire.

"Status grada za nas znači mnogo imajući u vidu našu prošlost, krvavu, ali i herojsku historiju, znači nam mnogo jer nam se na ovaj način otvaraju mogućnosti apliciranja na fondove dostupne isključivo gradovima, ali i zato što nam omogućuje da na ravnopravnim osnovama razgovaramo sa drugim jedinicama lokalne samouprave i omogućava nam da razgovaramo o jakim projektima koji će u konačnici biti od koristi svim građanima. Sretni smo i zahvalni što je procedura u Vladi FBIH prošla na ovaj način, te se radujemo i sa nestrpljenjem očekujemo ovaj Zakon u Službenim novinama FBIH i taj datum će zlatnim slovima ostati upisan u historiju, tada već Grada Goražda", kazao je Ramović.