Ima li volje?
2

Ramiz Salkić: Dejtonski sporazum treba mijenjati u interesu građana

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je da Dejtonski sporazum treba mijenjati samo u interesu građana.

Podsjeća da su se od njegovog potpisivanja do danas dogodile značajne promjene te izrečene i određene sudske presude, zbog čega postoji potreba revizije tog sporazum.

"Dvadeset i pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u kontekstu sudske presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju, po kojoj je Srbija osuđena za nesprečavanje genocida i nekažnjavanje počinilaca, i presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, po kojima su vojska i dijelovi policije RS počinili genocid, logično se nameće potreba revizije sporazuma koji je napravljen prije sudski dokazanih i potvrđenih činjenica", istakao je Salkić u razgovoru za Fenu.

Postojanje presuda, kako je dodao, kompletnom tadašnjem vojnom i političkom rukovodstvu pobunjenih bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, terorisanje građana Bosne i Hercegovine, formiranje logora, mučenja, progon, masovna ubistva i genocid, nameće potrebu preispitivanja sporazumu napravljenog prije ovih presuda.

Činjenica da od tada do danas predstavnici bosanskih Srba, koji obnašaju vlast na nivou države, entiteta, gradova i opština, nisu, navodi, prošli katarzu, suosjećanje sa žrtvama, osudu zločina i distanciranje od zločina i zločinaca, dodatni su argument u prilog promjeni postojećeg stanja i samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ne samo da nisu prošli katarzu, oni zapravo danas, negirajući zločine, negirajući žrtve, veličajući ratne zločince, nagrađujuči zločince, negirajući sudske presude, provode završnu fazu genocida", istakao je.

Provođenjem sistemske diskriminacije u obrazovnom procesu i prilikom zapošljavanja, nepoštujući pravo na jezik, kršeći Ustav u smislu zastupljenosti u skladu s popisom iz 1991. godine u entitetskim organima, oni, kako kaže, zapravo pokušavaju ostvariti ratne ciljeve mirnodopskim metodama.

"Na ovaj način direktno krše i suprostavljaju se provedbi aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", ukazao je entitetski potpredsjednik.

Aktuelna vlast u entitetu RS u državi Bosni i Hercegovini, nepoštujući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o 9. januaru, direktno i sama, kako kaže, krši Dejtonski mirovni sporazum i sama mu se suprotstavlja i indirektno ga ne prihvata.

Zbog svega navedenoga, a na bazi novih činjenica i argumenata, koji su prije svega, podsjeća, potkrijepljeni sudskim presudama, bilo bi neophodno da dođe do revizije postojećeg sporazuma, ili uspostavljanja potpuno novih principa koji će uvažavati ove činjenice.

Salkić ističe i da je evidentno da bh. entitet RS, odnosno njegove vlasti, u posljednjih 25 godina nisu uspjele ili nisu htjele da pokažu da su spremne da taj dio Bosne i Hercegovine bude prostor jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane bez obzira kako se zovu i gdje žive.

Suprotno od toga, vlasti entiteta, koji nosi ime samo po jednom narodu, iz imena su crpile i širile privatizaciju ovog prostora samo za sebe i srpski narod, vrlo često predstavljajući svom narodu ovaj entitet kao ratni plijen i drugu srpsku državu na Balkanu, razvijajući kod drugih i drugačijih osjećaj nelagode, straha i nepripadanja ovom prostoru - upozorio je Salkić.

Predstavnici bosanskih Srba, mediji naklonjeni njima, kao i Srpska pravoslavna crkva, uz neupitnu podršku Srbije, svakodnevno, kako dodaje, šire propagandu o nemogućoj državi Bosni i Hercegovini, bh. entitetu RS kao drugoj srpskoj državi, što uzrokuje česte pojedinačne, ali ne samoinicijativne i izolovane slučajeve napada, provociranja i zastrašivanja Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Ovo je samo mali dio argumenata koji idu u prilog potrebi promjene postojećeg stanja i odnosa, s ciljem stvaranja moderne evropske države Bosne i Hercegovine, u kojoj će vladavina prava, ostvarivanje ljudskih prava i sloboda biti iznad svega", kazao je potpredsjendik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.