Sud BiH
50

Ramiz Dreković se izjasnio da nije kriv za ratne zločine u Kalinoviku

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
General Armije RBiH Ramiz Dreković izjasnio se danas na Sudu BiH da nije kriv za ratne zločine protiv srpskih civila na području Kalinovika 1995. godine.

"U ovom trenutku ne možemo otkriti strategiju odbrane. General Dreković u potpunosti negira krivnju za krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Mi ćemo nakon izvođenja dokaza prezentirati listu materijalnih dokaza i u potpunosti isključiti krivnju generala Drekovića", rekao je advokat Mirsad Crnovršanin.

Optužnica tereti Drekovića da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Navodno je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Dreković je i ranije negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Podsjećamo, uhapšen je 5. decembra prošle godine u Sarajevu, po nalogu Tužilaštva BiH.