BiH
0

Ramić: Razmišljamo o ocjeni ustavnosti amblema RS-a

FENA
Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić potvrdio je danas da i u tom klubu postoji razmišljanje da se zatraži ocjena ustavnosti amblema RS-a pred Ustavnim sudom BiH, ali da se za sada ništa konkretno nije uradilo o tom pitanju.

Ramić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da je stav tog kluba bio da u amblemu RS-a nema obilježja s kojim se mogu identificirati Bošnjaci, a da postoje ona s kojima se mogu identificirati Srbi.

Stoga je zahtjev bošnjačkog kluba bio da amblem ne sadrži obilježja etničkih skupina ili da, ukoliko ima obilježja srpskog naroda, onda je logično da na takvom amblemu treba da postoji i identifikacija Bošnjaka.

Reagujući na izjave predsjednika Ustavnog suda RS-a Mirka Zovke da su neosnovani napadi na tu pravosudnu istancu, Ramić je rekao da je "očito da pojedine sudije nisu imale dovoljno sluha za nacionalne interese naroda koga predstavljaju tako da se desilo da ne slušajući glas javnosti, donosile su se odluke koje su suprotne mišljenju građana i nacionalnim interesima naroda koje su predstavljali".

Napomenuo je da Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a za četiri godine nije donijelo nijednu odluku kojom se potvrđuje da je došlo da povrede nacionalnih interesa Bošnjaka i Hrvata, te da se, zaista, postavlja pitanje opravdanosti i samog tog Vijeća i time Vijeća naroda RS-a u cjelini, jer ne mogu utjecati da se promijeni bilo kakva situacija u RS-u o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.