BiH
0

Ramić: Potvrđena prvostepena presuda od 30 godina zatvora

BIRN/Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbe Tužilaštva i Odbrane, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Niset Ramić osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina.

Prvostepenom presudom, koju je Sud BiH izrekao 17. jula ove godine, Ramić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništa počinjen 1992. godine na području općine Visoko, u selu Hlapčevići, i osudilo ga na 10 godina zatvora. Međutim, Ramić je prije ove presude bio osuđen na 20 godina zbog pljačke i ubistva, pa mu je Sud BiH objedinio kazne i izrekao jedinstvenu u trajanju od 30 godina.

Ramić je proglašen krivim što je u ranim jutarnjim satima 20. juna 1992. godine, kao pripadnik diverzantske čete Teritorijalne odbrane Visoko, došao u naselje Hlapčevići i “naredio grupi od osam vojnika koje je predvodio da opkole tri kuće mještana srpske nacionalnosti”.

Zajedno sa ostalim vojnicima, Ramić je, prema presudi, “izveo iz opkoljenih kuća šest osoba, zarobio ih i uputio u pravcu Omladinskog doma u mjestu Hlapčevići”. Na putu prema domu, kako nadalje stoji u presudi, optuženi je iz grupe zarobljenika izdvojio jednog i tražio informacije gdje se nalazi skriveno oružje i minska polja.

Nakon što od zarobljenika nije dobio odgovor, Ramić je “u njega pucao rafalnom paljbom”. Zatim se, prema prvostepenoj presudi, “okrenuo prema ostalim zarobljenim civilima i otvorio rafalnu paljbu u njihovom pravcu”. Tom prilikom su četiri civila ubijena, a dva ranjena.

Ubijeni su Danica Damjanović, Dušanka Ristić, Slavko Damjanović i Željko Ristić, a Zoran Damjanović i Sreto Masal su ranjeni, i u toku procesa su svjedočili protiv Ramića.

Niset Ramić se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom domu Zenica.