Sastanci
280

Ramić posjetio Srebrenicu: Pred izazovima koji dolaze stojimo jedinstveni

Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u posjeti Srebrenici.

Sastao se sa zamjenikom načelnika Srebrenice Nerminom Alivukovićem, predsjednikom Skipštine opštine Alijom Tabakovicem, predstavnicama Islamske zajednice, udruženja Majke Srebrenice, skupštinskim odbornicima koji dolaze iz povratničke zajednice i predstavnicima novosnovanog pokreta "Odgovor".

"Konačno smo premostili unutrašnje političke nesporazume među Bošnjacima-povratnicima u Srebrenici, te imamo prostor za dijalog koji će biti zasnovan na strateškom i programskom djelovanju za period do izbora 2020. godine. Važno je znati da postoji svijest o usmjeravanju naših aktivnosti na obrazovanje i zapošljavanje mladih povratnika te zajednički rad na privlačenju novih investitora u zajednici. Srebrenica može mnogo bolje i pred izazovima koji dolaze imat ćete Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kao oslonac i podršku", poručio je ministar Ramić.

U susretu sa predstavnicama udruženja "Majke Srebrenice" dodijeljena je mehanizacija i alat, a ministar Ramić je obećao i nastavak podrške programskim aktivnostima ovog i drugih udruženja. Iskazao je važnost dijaloga među udruženjima i koordinirano djelovanje u budućnosti. Sa predstavnicima Islamske zajednice je razgovarano o do sada realiziranim projektima, i utvrđeni su prioriteti za završetak infrastrukture u narednom periodu.

Ministar Ramić se sastao sa bivšim načelnik Srebrenice Ćamilom Durakovićem koji je predstavio planirane aktivnosti novosnovanog povratničkog pokreta "Odgovor".

Također, Ramić se sastao i sa potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkicem.

"Sve ideje koje dovode do većeg jedinstva i bolje artikulacije interesa i stavova Bošnjaka u istočnoj Bosni i cijelom entitetu RS su dobrodošle. Važno je da ljudi ovdje imaju svijest o tome šta su problemi Bošnjaka u Prijedoru, Doboju ili Trebinju, jer samo tako ćemo imati šansu da zagovaramo promjene politika koje moraju doći iz Banje Luke. Međutim, ne smije nam se dogoditi da na tim problemima neko pokuša politički profitirati i voditi u dalju fragmentaciju političkog učešća Bošnjaka-povratnika. Zamjenik načelnika Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine opštine Alija Tabaković, bivši načelnik Ćamil Duraković, svi su iskazali spremnost da rade na tom toliko potrebnom jedinstvu. Zbog toga smatram današnje razgovore i posjetu važnom, jer konačno imamo iskrenu spremnost na saradnju svih važnih aktera u povratničkoj zajednici Srebrenice", zaključio je ministar Ramić.