BiH
0

Ramić: Neprihvatljivi zaključci skupštine RS-a o Srebrenici

FENA
Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Zakonom o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari neprihvatljivi su i neutemeljeni za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Predsjednik ovog kluba Edin Ramić kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice bošnjačkog kluba da je data podrška odluci visokog predstavnika u BiH kojom je nametnut Zakon o Memorijalnom centru i ona predstavlja minimum koji se u ovom momentu mogao učiniti za žrtve genocida u Srebrenici.

Ramić je dodao i da zaključci Skupštine RS-a kojom je osuđena odluka o nametanju ovog zakona ne mogu dovesti u pitanje tu odluku visokog predstavnika zbog čega su nepotrebni, ali su vjerovatno, kako je naveo, iskorišteni za političke svrhe.

Podržani su i napori Vlade RS-a da u ekonomskom i socijalnom pogledu područje Srebrenice i istočnog dijela tog bh.entiteta učini mjestom kvalitetnijeg življenja nego što je to danas slučaj.

Klub Bošnjaka nije danas pokrenuo pitanje ni na jedan zakonski akt koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini, a pozdravljeno je donošenje Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u RS-u, kojim se omogućava korisnicima koji nisu ostvarili svoja prava da to učine do 31. decembra.

On se nada da će građani iskoristiti to pravo.

Bošnjački klub je razmatrao i Zakon o ratifikaciji Sporazuma o specijalnim i pararelnim vezama RS-a i Srbije, a kako je rekao Ramić, neophodno je i da aneksi koje RS i Srbija budu donijeli radi provođenja Sporazuma i smatraju se njegovim sastavnim dijelom, također, budu razmatrani u Skupštini i Vijeću naroda RS-a.