|

Ramić na sjednici NSRS: Priča o rezervnom sastavu policije unosi nemir u BiH

Ramić na sjednici NSRS: Priča o rezervnom sastavu policije unosi nemir u BiH
14
Klix.ba
17.4.2019. u 21:59
26
komentara
14

dijeljenja
Ramić na sjednici NSRS: Priča o rezervnom sastavu policije unosi nemir u BiH Foto: M.D./Klix.ba
U Narodnoj skupštini RS u toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u okviru kojeg se predviđa i osnivanje rezervnog sastava policije RS.
Poslanik SDA Edin Ramić izjavila je da je RS upravljala krizom sa migrantima u proteklih par mjeseci sa nekoliko saobraćajaca, tako da priča kako je potreban rezervni sastav policije da riješi problem sa migrantima ne stoji, a unosi dodatan nemir u ionako slabe odnose u BiH.

Ramić je imao primjedbu i na neke druge odredbe ovog zakona, posebno one koji se odnose na prikrivene istražitelje i informatore.

On je pojasnio da je ovim zakonom predviđeno da putem posebnih istražnih radnji bez znanja i odobrenja suda i tužilaštva, a pod kontrolom direktora policije, mogu da se angažuju prikriveni istražitelji i informatori, a koji mogu da budu i strane osobe. Rekao je kako su te odredbe zakona u suprotnosti sa evropskim standardima, Ustavom BiH i Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...