Izgradnja stanova
101

Ramić: Gradimo četiri stambene zgrade za raseljene u Bihaću, Ključu i Drvaru

FENA
Sporazum o saradnji institucija na izgradnji stanova za raseljene osobe koje su trenutno smještene u kolektivnim centrima, potpisan je danas u Bihaću.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, uime implementatora, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK Hazim Kapić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 Vasilija Broćeta, kao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnici Ključa i Drvara Nedžad Zukanović i Goran Broćeta.

Implementator je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a izgrađene stambene jedinice će kao vlasništvo općina biti na raspolaganju korisnicima kolektivnih smještaja, sve dok imaju status socijalno ugroženih.

  • Ovo je novi korak ka našem konačnom cilju, a to je da svi ljudi koji trenutno žive u kolektivnim smještajima, dobiju prostor za dostojanstven život - kazao je miistar Ramić.

Naveo je da na području FBiH oko 2.000 porodica još uvijek živi u kolektivnim centrima, to je zatečeno stanje, ali da su preuzeli brigu za njihovo stambeno zbrinjavanje i to se ubrzano rješava.

Dodao je da su svi potencijalni korisnici verificirani, sporazumi su potpisani, te ostaje još samo tenderisanje i gradnja.

  • U Tešnju i Maglaju već gradimo zgrade sa stanovima, u desetak općina smo započeli procedure i uskoro će krenuti gradnja. Danas smo započeli proces i za Bihać, Drvar i Ključ, gdje gradimo četiri zgrade sa 109 stanova u kojima će novi dom naći 287 raseljenih osoba - kazao je Ramić.

Kako je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica saopćeno, Sporazum se realizira u okviru projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ (CEB II).

Tim se projektom predviđa izgradnja 58 stambenih zgrada u 28 općina i gradova Federacije, a u toku su već procedure za Travnik, Goražde, Zenicu, Tuzlu, Srebrenik, Konjic, Kladanj, Pale (FBiH), Foča (FBiH), Sapna, Lukavac, Čelić, Gradačac, Gračanicu, Veliku Kladušu, Mostar i Donji Vakuf.

  • Riječ je o velikim projektima. U Tuzli gradimo 156 stanova, u Zenici 62, u Srebreniku 82, itd. Uz ovaj ubrzani tempo, u iduće dvije godine ćemo osigurati da svih 5.000 raseljenih koji su trenutno u kolektivnim centrima mogu useliti u nove stanove. To ovaj projekt čini jednim od najznačajnijih društvenih procesa u ovom periodu - istakao je ministar Ramić.