Bosanska Krajina
37

Ramić: Bira proširuje kapacitete iako je u njoj zabranjen smještaj migranata

M. N.
Foto: Uskinfo.ba
Foto: Uskinfo.ba
Vijećnik Gradskog vijeća Bihaća Sej Ramić uputio je pitanje vlastima, nadležnoj inspekciji i tužilaštvu zbog čega Bira nije zatvorena nakon isteka, kako je rekao, nevažećeg ugovora za smještaj migranata 15. novembra ove godine.

Istakao je kako je uprkos svim odlukama koje je ovo vijeće donijelo, a Skupština i Vlada USK potvrdila i zabranila rad Biri, rad ovog objekta nastavljen te je pitao da li je IOM iznad zakona u BiH.

"Kada sam govorio da Bira proširuje kapacitete za 500 kreveta, reakcija je bila da širim dezinformacije, da bi se to na kraju ispostavilo tačnim. Bira umjesto da se zatvori, proširuje kapacitete, iako je nevažeći ugovor istekao 15. novembra 2019. godine. Svjesno se izbjegava lokacija van urbanog dijela Bihaća. Zadržavaju se migranti u centru, ne ograničava im se kretanje i provociraju sukobi, jer oni pale objekte u Novoj četvrti, planinarskom domu, Željezari itd. EU kaže da im se ne može ograničiti sloboda kretanja, što je licemjerno, jer oni postavljaju žilet-žicu na granicu s EU, a traže da se ti isti migranti slobodno kreću u prostoru BiH", kazao je Ramić.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće donijelo odluku da će se Bira zatvoriti za tri mjeseca, a Skupština USK podržala tu odluku, dok je Vlada USK zabranila produžavanje ugovora s IOM-om. Od toga ništa nije ispoštovano.

Kazao je i to kako je ovo vijeće izgubilo kredibilitet jer je donijelo odluku o otvaranju Vučjaka, ali ne i o zatvaranju.

"Zašto sam bio protiv Vučjaka? Zato što je to bio samo još jedan migracioni centar i poziv migrantima da dođu u Bihać. Pitanje je šta će biti s migrantima koji će doći na proljeće, jer su svi kapaciteti popunjeni. Dragan Mektić je molio IOM da produži ugovor s Birom, dok je tvrdio da Medeno Polje ne može biti migracioni centar, jer je to privatni objekat. To može samo u BiH. Milorad Dodik sprečava otvaranje Medenog Polja radi srpskih porodica koje žive na tom prostoru, a u isto vrijeme s Vučićem propušta migrante u BiH i s dugim cijevima šalje prema Bihaću", rekao je Ramić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako ovo vijeće nikada nije formiralo Vučjak, već ga je samo predložilo kao lokaciju koja nikada nije prihvaćena, te da zbog toga nikada nisu ni donijeli odluku o zatvaranju.

"Mi smo u situaciji kada smo bili u opasnosti da bude pregažena od migranata odredili tu lokaciju i ja sam posljednji put tražio od policije da oni koji dođu i podignu šatore po naseljima budu prebačeni na Vučjak, jer su bili osigurani svi uslovi tamo. Zalagao sam se za cjelovit pristup migrantskoj krizi, a to znači da se donese odluka o izgradnji migrantskog centra i da se odredi datum kada se Vučjak zatvara, pa onda donijeti odluku o povećanju broja ležajeva za migrante u Borićima. Nisam davao saglasnost za drugo", rekao je Fazlić.

Naglasio je kako migrantska kriza nije prošla te da se boji proljeća i dolaska novog vala migranata koji će biti u Bihaću.

"Ja ću ponovo tražiti da se oni izmjeste na Vučjak, jer ne možemo dozvoliti da se grad dovede u situaciju u kojoj je bio", poručio je Fazlić.