|

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Cerića

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Cerića
0
F
FENA
22.9.2006. u 20:07
0
komentara
0

dijeljenja
Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Cerića
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas ramazansku poruku-čestitku povodom mubarek mjeseca ramazana koji počinje u subotu 23. septembra.
"Ovo je prilika da vas podsjetim da islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna ličnost muslimana.

Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma- namaz trebamo zajednički izvršiti u džamiji, bajram kada klanjamo trebamo biti zajednički u džamiji, kada zekat dijelimo, to činimo tako što pomažemo drugima i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno.

Međutim, kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je očitovanje onoga što je u našem srcu.Tako isto kada postimo, to je osobno čin ibadeta. Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obavještava da je Allah dž.š. kazao da je post toliko vrijedan, da je jedino moguće nagradu dobiti od Njega na način koji se razlikuje od svih ostalih nagrada.

' Post je moj i ja ću za post posebno nagraditi'. U Kur'anu Časnom Allah dž.š. nas obavještava da je post bio propisan i narodima koji su bili prije nas: ' Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas '. U Kura'nu nam se potom objašnjava razlog: 'Ne bi li ste se sačuvali od nemorala' .

To znači da je post ibadet, čin koji nam omogućava da provjerimo izdržljivost svoga tijela, da učimo tijelo da se oslobodi strasti koje mu štete. Post je isto tako način da osvježimo svoj um lijepim i zdravim mislima. Post je i prilika, posobni čin ibadeta prema Bogu, ali i da očistimo svoje srce od zlih misli i svega onoga što ne valja. Post je, kao što sam rekao osobni čin, ali on u sebi kao mjesec ramazan sadrži i nešto što je i zajedničko i kolektivno, teravih namazi", kazao je reisu-l-ulema u svojoj ramazanskoj poruci i čestitki.

Posebno je ovog ramazana pozvao muslimane i muslimanke da umjesto obilnih iftara pogledaju oko sebe i pomognu siromašnim, onima kojima treba pomoći.

"To čiščenje tijela, to osvježenje uma i to ozdravljenje našeg srca kroz post treba da osjeti naš komšija, naš susjed, onaj kome treba topla riječ i naša pomoć.

S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž.š. želim čestitati svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori ramazani-šerif", kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

On je čestitao ramazan muslimanima u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i muslimanima cijelog svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.