Duhovna hedija
439

Ramazanska dova pred duše nevino ubijene djece Goražda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Drugu godinu zaredom u toku mjeseca ramazana, svakog četvrtka prije podne namaza na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda okupe se iz Asocijacije mladih Islamske zajednice i prouče dovu pred duše nevino ubijenoj djeci.

Kažu da je to duhovna hedija koju u mjesecu posta šalju svojim prijateljima, nevinim žrtvama rata, pokazujući da ih nisu zaboravili.

Dova upućena sa ovog mjesta, molitva je za ove mlade ljude koji nisu dočekali slobodu niti osjetili radosti života koji im je nasilno prekinut bez smisla i razloga jer druga objašnjenja za čin ubijanja djece i ne postoje.

"To je već tradicija da svakog četvrtka u mjesecu ramazanu proučimo jasin šerif pred duše naših rođaka, prijatelja, naše braće i sestara. Želimo pokazati da ih nismo zaboravili i da susojećamo zato što su izgubili svoju mladost i što ne proživljavaju slobodu koju mi imamo", kaže Ismail efendija Ćulov iz Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde.

On dodaje da na ovaj način šalju i poruku roditeljima ubijene dijece da nisu zaboravili njihovu žrtvu i bol.

Sljedećeg četvrtka na ovom mjestu dovu će uputiti softe goraždanskog muftijstva, a potom i polaznici mekteba iz Goražda.