Lokalni izbori
0

RAK zadovoljan informiranjem javnosti o kampanjama

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) smatra da su radio-televizijske stanice u toku prve polovine izborne kampanje za lokalne izbore pristupile obavezi informiranja javnosti profesionalno i u skladu s pravilima i propisima.

Kako se u današnjem saopćenju RAK-a navodi, od 212 nosilaca dozvola koje izdaje Sektor za emitovanje ( od čega je 48 tv stanica, 148 radiostanica, 11 nosilaca dozvola za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga i pet radiostanica koje emituju program na srednjim talasima ), od obaveze praćenja aktivnosti političkih subjekata u izbornoj kampanji izuzete su dvije radiostanice koje ispunjavaju uvjete za izuzeće.

RAK je odgovorio na 35 upita od rtv stanica, a u vezi s primjenom Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Iz ove agencije podsjećaju da je od ukupnog broja stanica koje prate lokalne izbore, 91 posto njih na vrijeme ispunilo svoje obaveze u skladu s Pravilnikom, što podrazumijeva dostavljanje planova praćenja aktivnosti političkih subjekata, cjenovnika usluga i redovnih sedmičnih izvještaja o realizovanim izbornim programima.

RAK je otvorio osam slučajeva u vezi s mogućim kršenjima relevantnih pravila i propisa Pravilnika od rtv stanica, od kojih je pet slučajeva pokrenuto na osnovu primljenog prigovora, a tri po službenoj dužnosti, stoji u saopćenju.