BiH
0

RAK: Uskoro povoljnije cijene pristupa internetu

Sarajevo-x.com
U skladu sa Pravilom o modelu rebalansa cijena govornih usluga, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavezala je operatere telekomunikacija da do 31.10.2005. godine, izrade i dostave na uvid cjenovnike za pristup internetu.

Naime, članom 7. pomenutog Pravila, definisano je da su operateri telekomunikacija obavezni da sačine cjenovnike za pristup posebnim brojevima davaoca Internet usluga (ISP) i da cijene budu povoljnije od cijena govornih usluga. Takođe je navedeno da će Agencija odrediti numeričko područje iz Plana numeracije iz kojeg će dodjeljivati brojeve za pristup Internet uslugama.

Agencija je definisala područje brojeva koje će se dodjeljivati davaocima internet usluga (ISP) za pristup njihovim uslugama.

Generalni direktor Regulatorne agencije, Kemal Huseinović naglašava:” Za sve pružaoce Internet usluga koji budu koristili posebne brojeve za pristup Internetu, cijene pristupa za odgovarajuće područje brojeva biće iste u mreži dominantnog operatera na kojeg su priključeni. Ovakav način definiranja cijena Internet usluga pokazuje da je jedan od ciljeva primjene Pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga i stvaranje ravnopravnosti korisnika internet usluga, kao i podrška korištenju Interneta kroz povoljnije cijene”.