BiH
0

RAK u posljednje dvije godine ugasio četiri TV i tri radio stanice

Piše: G. D.
U posljednje dvije godine Regulatorna agencija za komunikacije BiH ukinula je četiri dozvole za televizijsko i tri dozvole za radioemitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije. Dozvole su ukinute dobojskoj televiziji Džungla, BM radiju iz Zenice, Tuzlanskoj televiziji i Radio Soli iz Tuzle, NRTV iz Travnika, Hercegovačkoj RTV iz Mostara i Radiju 7 (srednji talasi).

"Od navedenog broja, pet dozvola je ukinuto radi neizmirivanja finansijskih obaveza korisnika dozvola prema Agenciji, dok su dvije ukinute na zahtjev korisnika dozvola", rekla je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

Rukovodilac Regionalnog sektora RAK-a u Banjoj Luci Boris Kujunžić rekao je nedavno da gašenje lokalnih stanica predstavlja veliki problem na koji niko gotovo i ne obraća pažnju.

"Više puta mi se desilo da vlasnici određenih televizijskih ili radiostanica traže da ih spasim od njihovog osnivača, najčešće opština. Naprosto, nameti postanu ogromni, dotacije nikakve i sve ide samo ka jednom, ka gašenju tih stanica. O tome se mora misliti", istakao je Kujundžić.