BiH
0

RAK: U BiH 176.491 Internet pretplatnik

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je za 2005. godinu provela istraživanje tržišta pružalaca Internet usluga (ISP) u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz RAK-a.

Rezultati ankete na osnovu uzorka od 34 licencirana ISP-a koji pružaju usluge u BiH su pokazali da u državi ima 176.491 Internet pretplatnik, od čega je oko 14 posto pravnih subjekata.

Na osnovu ovih podataka, prosječnog broja članova domaćinstva i prosječnog broja zaposlenih u pravnim subjektima u BiH, procjena ukupne Internet penetracije korisnika Internet usluga iznosi 20,8 posto (805.185 korisnika).

U periodu koji je obuhvaćen istraživanjem (zaključno s 31. decembrom 2005.) Regulatorna agencija za komunikacije je izdala 44 dozvole za pružanje Internet usluga u BiH. Ukupno 41 aktivni ISP je učestvovao u anketi, od kojih je sedam kompanija izvijestilo da nisu počeli s radom, tj. pružanjem usluga.

U izradi analize i izvještaja su korišteni statistički podaci i procjene Agencije za statistiku BiH (broj stanovnika, broj članova po domaćinstvu i broj zaposlenih po pravnom subjektu), stoji u saopćenju RAK-a.