Reakcija
28

RAK Sarajevo: Nedopustivo je da advokati budu izloženi verbalnom napadu učesnika u postupku

A. Ku.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: N. G./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: N. G./Klix.ba)
Povodom jučerašnje izjave Muriza Memića koji se obratio novinarima nakon održanog ročišta u predmetu "Mutap i drugi" oglasila se Regionalna advokatska komora (RAK) Sarajevo.
Kako su naveli povod njihovog oglašavanja su Memićeve izjave prenesene u medijima, a koje se odnose na advokata Kadriju Kolića, jednog od branilaca u tom predmetu.

"Regionalna advokatska komora Sarajevo ističe da su ovakve izjave atak na advokata Kolić Kadriju, njegovu funkciju branioca i neovisnu i slobodnu advokatsku profesiju. Osuđujemo ovakav vid komunikacije u javnom prostoru i napad na kolegu Kadriju Kolića", navode u reakciji.

Dodaju da je nedopustivo da advokati budu izloženi verbalnom napadu učesnika u postupku ili oštećenih lica, samo iz razloga što brane lice koje je optuženo za određeno krivično djelo.

"Na advokate se ne smije vršiti pritisak zato što rade svoju časnu dužnost, ne smije im se prijetiti i ne smiju se izlagati medijskom linču. Zakon o advokaturi FBiH osigurava pružanje stručne pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava", ističu.

Iz Regionalne advokatske komore Sarajevo navode da advokatura, koja je dio ravosuđa BiH, mora djelovati u takvim okolnostima u kojim se poštuje kao samostalna i profesionalna djelatnost, bez zastrašivanja i prijetnji prema advokatima zbog bilo kakve radnje koja je izvršena u skladu sa profesionalnim obavezama, standardima i Kodeksom advokatske etike.

"Obaveza je svih državnih organa da obezbijede obavljanje advokatske djelatnosti bez bilo kakve vrste pritiska na advokate. Regionalna advokatska komora Sarajevo će insistirati na strogom poštivanju prava advokata koja proizilaze iz Zakona o advokaturi FBiH i preduzimaće zakonom predviđene mjere radi zaštite interesa svojih članova", poučili su iz Regionalne advokatske komore Sarajevo.