{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK: Rok za prenosivost broja u mobilnoj telefoniji 15. januar

F
10.1.2012. u 11:44
0
3
RAK: Rok za prenosivost broja u mobilnoj telefoniji 15. januar
0
RAK: Rok za prenosivost broja u mobilnoj telefoniji 15. januar
Telekom operatori imaju obavezu dostaviti izvještaj o primjeni usluge prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji do 15. januara.
"Tek tada će Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) raspolagati s informacijama o spremnosti telekom operatora da pruže uslugu prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji. U slučaju neispunjavanja obaveze, Agencija će primjeniti nadležnost izricanja sankcije u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH", izjavila je danas Feni glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

Ona je podsjetila da je u okviru aktivnosti na liberalizaciji trzišta mobilne telefonije, Regulatorna agencija za komunikacije obavezala telekom operatere da omoguće primjenu usluge prenosivosti telefonskog broja u mobilnoj telefoniji do 1. januara 2012. godine.

Usluga prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji je u primjeni od 1. septembra 2011. godine.

Osim toga, kako bi korisnici telekomunikacijskih usluga imali transparentan uvid u cjenovnike telekom operatora, putem web stranice Agencije svim zainteresiranim korisnicima će biti dostupan web kalkulator putem kojeg će imati uvid u komparativni prikaz cijena u fiksnoj i mobilnoj telefoniji kao i interneta.

"Na ovaj način, korisnici će lakše doći do podataka o cijenama telekomunikacijskih usluga", ističe Odobašić.

Web kalkulator, koji je rezultat projekta podrške Evropske unije RAK-u u sklopu IPA 2007., trenutno je u testnoj fazi, a njegova potpuna operativnost se očekuje u prvom kvartalu ove godine.

Web kalkulator će posebno biti od koristi korisnicima koji su zainteresirani da koriste uslugu prenosivnosti broja kako u fiksnoj tako i u mobilnoj telefoniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: