BiH
0

RAK protiv urbanog sarajevskog radija?

Sarajevo-x.com
U borbi za dodjelu frekvencije 96,5 MHz u kojoj je RAK glavni sudac, sarajevski radio ISV izgubio je meč i to protiv radija Islamske zajednice "BIR“. ISV je svoj program od 1993. do 2001. godine emitirao na toj frekvenciji, a o mogućim razlozima za ovakav tok događaja razgovarali smo sa direktorom ISV-a, Željkom Janušićem.

Kultni sarajevski radio ISV već šest godina na svojoj koži osjeća simptome RAK-a i ovdašnjih moćnika. Iako borba za frekvenciju u Sarajevu traje dugo, izgleda da za ovakvu programsku shemu u glavnom gradu BiH nema mjesta.

Na tender koji je raspisala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) apliciralo je osam kandidata među kojima je i ISV, na čelu sa direktorom Željkom Janušićem. Za dodatnu sreću, prema Željkovim riječima, možda i nije bilo potrebno moliti jer mu je davne 2001. godine iz Regulatorne agencije za komunikacije obećana ova frekvencija.

Zbog reregistracije firme, Željko je 2001. godine vratio frekvenciju RAK-u, ali mu je obećano da će mu ista u roku od tri mjeseca biti i vraćena. Kada je RAK oduzeo frekvenciju ISV radiju, dodijelio ju je radiju Sv. Jovan koji je svoj program ubrzo, na zahtjev tadašnjeg Visokog predstavnika, morao prestati emitirati.

Međutim, tri mjeseca pretvorila su se u borbu koja traje već šest godina. Kada je početkom ovog mjeseca raspisan tender za dodjelu frekvencije 96,5 MHz, Željko je konačno ugledao naznake stvarne šanse da radiju ISV vrati što je njegovo.

No, "odluka Komisije RAK-a za otvaranje i procjenu prijava da frekvenciju 96,5 MHz dodijeli RTV Islamske zajednice "BIR“ d.o.o. zbog specifičnog programskog sadržaja namijenjenog određenoj populaciji stanovništva", stoji u obrazloženju koje je Željko dobio iz RAK-a.

"Ovo obrazloženje u potpunoj je suprotnosti sa svim relevantnim izvještajima koji govore o potrebama našeg društva. Istovremeno, ponuđene frekvencije u Banjoj Luci, Tuzli i Zenici dodjeljene su aplikantima koji su dobili prednost zbog programskih sadržaja namijenjenih urbanoj populaciji. Sam RAK je kontradiktoran i konfuzan“, objasnio je Željko u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Programska orijentacija ISV-a je urbana, specifična i sadrži jedinstven paket preporuka relevantnih domaćih i stranih subjekata kao što su Međureligijsko vijeće BiH, UNICEF i mnogi drugi. Za ovih šest godina čekanja, Željko je pripremio projekt od 400 strana u kojem je do detalja razrađen programski, finansijski i tehnički plan za rad ISV radija.

“ISV radio, iako je zadovoljio sva tri kriterija RAK-a (programski, tehnički i finansijski) nije dobio frenkvenciju za koju je aplicirao (Sarajevo 96.5 MHz)“, stoji dalje u obrazloženju iz RAK-a.

Stoga je upitna činjenica o odluci Regulatorne agencije za komunikacije koja frekvenciju dodijeljuje programskoj shemi koja je namijenjen isključivo određenoj populaciji.

"Sudeći prema rješenju koje sam dobio od RAK-a, zaključio sam da tu ima stvari koje 'smrde'“, naglasio je Janušić, koji je nakon ove odluke uložio žalbu Regulatornoj agenciji i prema njegovim riječima, ne zna tačno šta očekivati od nje. "Sudeći prema dosadašnjim RAK-ovim odlukama, moram priznati da sumnjam u njihovu kompetentnost. U nekom civilizovanom društvu ja ne bih ni došao u ovakvu situaciju“, dodao je razočarani Željko.

Priča o ISV-u očito nema kraja jer problem nije samo određena frekvencija, već za ISV nema mjesta ni na jednoj drugoj frekvenciju u Kantonu Sarajevo. "Nije mi važno da to bude baš ta frekvencija, samo hoću da bude u gradu Sarajevu. Na moje zahtjeve do sada su iz RAK-a odgovarali riječima da nema slobodnih frekvencija u Kantonu Sarajevo. Igrom slučaja na tenderu je bila baš ta, naša stara frekvencija. Ja sam aplicirao i evo šta se desilo“, pojasnio je Željko.

U glasu našeg sagovornika osjetilo se razočarenje i umor nakon godina borbe. Brojni isplanirani projekti propali su za ovih šest godina čekanja, iako je program ISV radija koncipiran tako da bi najveći dio svoga prostora posvetio nevladinom sektoru sa naglaskom na inicijative mladih.

Zbog čega takva programska shema ne može dobiti mjesto na radiotalasima, zbog čega RAK svojim odlukama propagira cenzuru (sjetimo se Radija 202), vjerovatno nikada nećemo saznati.

Iz RAK-a nisu mogli komentirati odluku Komisije za dodjelu frekvencija jer je žalbeni rok još uvijek u toku.

"Iz proceduralnih razloga ne možemo davati nikakve komentare. Kada Vijeće razmotri žalbu i donese konačnu odluku, rado ćemo odgovoriti na sva pitanja. Važno je naglasiti da se podnosioci žalbe, ukoliko odlukom Vijeća ne budu zadovoljni, mogu žaliti Sudu BiH", objasnila nam je glasnogovornica RAK-a, Amela Odobašić.