Tokom 2008. godine
0

RAK procesuirao 169 slučajeva

FENA
U 2008. godini procesuirano je 169 slučajeva, od čega je 39 slučajeva rezultiralo izricanjem izvršne mjere u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, rezultati su analize za 2008. koja sadrži pregled i analize kršenja pravila, propisa i uslova dozvola, kodeksa te Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u izbornom periodu, a koju provodi Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Kada je riječ o vrstama izrečenih mjera u oblasti emitiranja, u 2008. je izrečeno dvanaest novčanih kazni (u ukupnom iznosu od 88.000 KM), osamnaest pismenih i pet usmenih upozorenja te jedan slučaj gdje je, uz novčanu kaznu, naložena i obustava emitiranja s određene predajničke lokacije.

Iz oblasti telekomunikacija izrečene su četiri izvršne mjere zbog kršenja relevantnih pravila i propisa. U tri navrata slučajevi su rezultirali novčanim sankcijama (u ukupnom iznosu od 14.000 KM), a u jednom slučaju je izrečena pismena opomena.

Kada je u pitanju praćenje općinskih izbora 2008., opća je ocjena da su elektronski mediji, osim nekoliko izuzetaka, pristupili svojim obavezama informiranja javnosti o izbornim aktivnostima profesionalnije i odgovornije u odnosu na praćenje lokalnih izbora 2004. i općih izbora 2006.

U 2008. zabilježen je porast broja procesuiranih slučajeva koji se odnose na obaveze poštivanja programskih standarda, dok je broj slučajeva koji se odnose na tehničke uslove dozvole smanjen.

Pored toga, u istom periodu, došlo je do povećanja broja procesuiranih slučajeva koji se odnose na distribuciju RTV programa.

Svi postupci pred Sudom BiH koji su vođeni protiv odluka Agencije riješeni su u korist Agencije, a što je pokazatelj da Agencija pravilno primjenjuje materijalne i procesne norme i postupa u skladu s nadležnostima iz Zakona o komunikacijama BiH, saopćeno je iz RAK-a.