Bolja informisanost
19

RAK poziva TV stanice da osiguraju tumačenje informacija na znakovnom jeziku

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) poziva sve televizijske stanice u BiH da u stanju vanredne situacije, odnosno prirodne ili druge nesreće, koja je proglašena povodom pandemije koronavirusa, informacije objavljuju u formatu pristupačnom osobama sa oštećenjem sluha, kojih je u BiH 70.000.

"S obzirom na posebnu ulogu koju televizijske stanice imaju u smislu odgovornog informisanja javnosti u vanrednim situacijama, odnosno u stanju prirodne ili druge nesreće, neupitna je važnost da informacije koje se emituju budu dostupne i ranjivim kategorijama stanovništva, koje su trenutno, više od ostalih, izložene dezinformacijama koje mogu dovesti do širenja straha, panike i uznemirenosti", saopšteno je iz RAK-a.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije navode i da je direktan poziv upućen posebno javnim RTV servisima, pozivajući se na poštovanje obaveza iz Zakona o radio-televizijskom sistemu BiH.

Prema odredbama ovog zakona se, bez odlaganja i naplate, emituju obavještenja organa vlasti čije je objavljivanje hitno, kao što su obavještenja o opasnosti po život i zdravlje, o ugrožavanju imovine, bezbjednosti i javnog reda i mira.

RAK poziva da se informativne emisije u udarnom terminu emituju u formatu pristupačnom licima sa oštećenjem sluha, tako što će biti obezbijeđeno tumačenje na znakovnom jeziku na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH.