BiH
0

RAK: Poskupljenja telekomunikacijskih usluga se ne vrše po nalogu RAK-a

Sarajevo-x.com
U cilju tačnog informisanja javnosti, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) reagovala je povodom izjava menadžmenta BH Telecoma, koji u svojim istupima za javnost navodi da se sva poskupljenja telekomunikacijskih usluga vrše po nalogu RAK-a.

Tvrdnja da je RAK naredio povećanje cijena telekomunikacijskih usluga je netačna i stvara kod građana pogrešnu predstavu o realnom stanju, navodi se u saopštenju.

Naime, RAK je donio Pravilo 24/2005 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH, kojim su određene granične cijene usluga. To znači da se izmjenama cijena ne smiju prekoračiti određene gornje granice. Samim tim se cijene mogu definisati na nižem nivou od graničnih, a mogu se zadržati i na istom nivou, ako je niži od graničnog. Kod domaćih usluga taj nivo je veći od postojećih, ali to ne obavezuje operatore da podižu cijene do tih granica. Kod međunarodnih usluga te su granice kod svake promjene faze rebalansa cijena niže i to obavezuje operatore da smanjuju cijene.

Dakle, prema Pravilu o modelu rebalansa cijena, BH Telecom je mogao zadržati sve cijene domaćih telefonskih usluga na istom nivou, pa čak ih i smanjiti ako bi tako odlučio. Agencija bi dala saglasnost na svaki predloženi cjenovnik, koji se nalazi u okvirima granica propisanih Pravilom o rebalansu cijena. Svaki cjenovnik na koji Agencija daje saglasnost je rezultat poslovne odluke menadžmenta BH Telecoma, a zadatak Agencije je isključivo da osigura poštivanje Pravila.

"Na kraju, još jednom naglašavamo da navođenje RAK-a kao razloga za povećanje cijena usluga ne odgovara istini i da je stvarni razlog u nadležnosti menadžmenta telekom operatora", ističu iz RAK-a.