BiH
0

RAK podsjeća na početak perioda izborne šutnje

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve radio i TV stanice na poštivanje izborne šutnje neposredno pred izbore, koji će se održati 5. oktobra.

RAK napominje kako se u poglavlju Mediji izborni proces Izbornog zakona BiH navodi da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Kako je danas saopćeno iz RAK-a, potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 4. oktobra u 7 sati, a trajat će do 19 sati u nedjelju 5. oktobra, odnosno do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH.

RAK takođe podsjeća RTV stanice da član 16.10 Izbornog Zakona BiH propisuje da se u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do njihovog zatvaranja neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 3. oktobra u 7 sati i traje do 19 sati u nedjelju, 5. oktobra, odnosno do zatvaranja poslednjeg biračkog mjesta u BiH.