{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK podsjeća: Izborna kampanja počinje 7. septembra

F
9.8.2012. u 11:28
1
3
RAK podsjeća: Izborna kampanja počinje 7. septembra
1
RAK podsjeća: Izborna kampanja počinje 7. septembra
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeće na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.
U vezi sa Lokalnim izborima u BiH 7. oktobra, RAK navodi da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom lokalnih izbora odnosi se na sve audiovizuelne medije u BiH.

Službeni početak izborne kampanje u BiH je 7. septembar i traje 30 dana, a u skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora.

Iz RAK-a su također podsjetili da su pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza čuvanja snimaka svih programa u trajanju od 30 dana.

"Izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 6. oktobra u 7.00 sati, i traje do njihovog zatvaranja", navode iz RAK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: