BiH
0

RAK: Odgođena primjena druge faze rebalansa cijena govornih telefonskih usluga

FENA
U skladu s politikom sektora telekomunikacija, koju kreira i usvaja Vijeće ministara BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u 2005. godini provela aktivnosti na izradi Modela o rebalansu cijena govornih telefonskih usluga.

Prema navedenom Modelu, predviđeno je da se u periodu 2005. – 2007. godine izvrši postepena promjena cijena, i to kroz tri faze implementacije. Primjena 1. faze rebalansa, predviđene za 1.7.2005. godine, kasnila je, tako da su izmjene cijena primijenjene tek tokom 11. mjeseca 2005. godine, a prvi računi s novim cijenama izdati su za 12. mjesec 2005. godine.

Pravilom je predviđeno da druga faza stupi na snagu 1.07.2006. S obzirom na kašnjenje u primjeni, period primjene druge faze Pravila bio bi znatno kraći od realno procijenjenog tako da je zaključeno da bi se primjene svake nove faze trebale odvijati u vremenskom periodu od godinu dana.

Na osnovu rezultata analize primijenjenih novih cijena u proteklom periodu, Agencija je ocijenila da bi primjena druge faze rebalansa u predviđenom roku bila neprikladna. Analiza efekata novih cijena je pokazala da su se promjene posebno odrazile na povećanje pretplate, što najviše pogađa krajnje korisnike, dok operatorima daje značajna povećanja u prihodima.

Zbog toga je Vijeće Agencije donijelo Odluku o izmjeni Pravila 24/2005. o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH i to u sljedećim segmentima:

  • Odlukom je predviđeno da se primjena druge faze rebalansa cijena govornih telefonskih usluga predviđena za 1.7.2006, odgodi za 1.1.2007. godine, a treća faza za 1.1.2008. godine i izvršena su smanjenja mjesečne pretplate u drugoj i trećoj fazi rebalansa.

Naime, Odlukom je predviđeno da rast pretplate bude nešto usporeniji, te da se za standardne korisnike pomjera sa 5,45 KM na 6,84 KM umjesto na prvobitno predviđenih 8,18 KM u drugoj fazi, a zatim s 6,84 KM na 8,55 KM u trećoj fazi umjesto na 10,91 KM.

Izvršena su i smanjenja pristupnih taksi u drugoj i trećoj fazi rebalansa. Predviđeno je smanjenje pristupne takse sa 150 KM na 120 KM u drugoj fazi, te s predviđenih 135 KM na 90 KM u trećoj fazi.

Agencija smatra da će navedene promjene Pravila omogućiti da se efekti rebalansa cijena ostvaruju dinamikom koja je prilagođena ekonomskim i socijalnim uslovima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz RAK-a.