Globa od 50.000 KM
0

RAK novčano kaznio firmu Elta MT iz Tuzle

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije je donijela rješenje kojim se firmi Elta MT d.o.o. Tuzla izriče novčana kazna u iznosu od 50.000 KM zbog nezakonitog, višestrukog i neselektivnog isključenja pretplatnika usluge kablovske distribucije RTV programa firme BHB Cable TV d.o.o. na području opštine Lukavac.

Ovim je došlo do sprječavanja pristupa javnim telekomunikacionim uslugama, odnosno povrede Zakona o komunikacijama.

Postupak je pokrenut na osnovu mnogobrojnih prigovora koji su jasno upućivali na nezakonito postupanje firme Elta-MT, a činjenice su utvrđene na osnovu nalaza monitoring tima Agencije od 3. novembra 2009. godine, kao i na osnovu službenih zabilješki sačinjenih od Policijske uprave Lukavac.

Mjera isključivanja primjenjena je netransparentno, jer isključenim pretplatnicima firme BHB Cable TV d.o.o. nisu uručene bilo kakve odluke ili obavijesti kojim se oni proglašavaju nelegalnim korisnicima, a istima je uskraćena mogućnost bilo kakvog postupka ili prava na žalbu, što im se moralo omogućiti.

Ove dvije firme su bile u ugovornom odnosu o zajedničkom korištenju telekomunikacijske mreže u Lukavcu. Na kraju, firma Elta MT d.o.o. je mogla tražiti sudsku zaštitu svojih prava, te donošenje odgovarajućih privremenih mjera zabrane i naknadu pričinjene štete, ali ova firma je odlučila da svoja navodna prava ishodi samovlasnim putem, čime je nanešena direktna šteta građanima, te izazvana uznemirenost, saopćeno je iz Regulatorna agencija za komunikacije.