BiH
0

RAK nije donio zabranu o kablovskoj distribuciji HRT2 u BiH

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) saopćila je danas da nije donijela odluku o zabrani distribucije bilo kojih programa u BiH.

Kako je saopćeno, vijest o navodnoj odluci Agencije kojom se kablovskim distributerima zabranjuje distribucija programa HRT2 je netačna.

U konkretnom slučaju, koji se odnosi na kablovsku distribuciju satelitski preuzetog signala programa HRT 2, tvrtka "Odašiljači i veze" d.o.o. Zagreb (OiV Zagreb), kao ovlašteni distributer kartica za dekodiranje satelitskog signala programa HRT, usmenim i pisanim putem, obavijestila je Agenciju da ugovori o najmu HRT-SAT kartica, koje su kablovski distributeri u BiH zaključili sa relevantnim akviziterom OiV Zagreb u BiH, nisu validni.

Naime, tvrtka OiV Zagreb je izjavila da su sporni ugovori o najmu HRT-SAT dekodirajućih kartica zaključeni s neovlaštenim akviziterom OiV Zagreb i da isti kablovskim distributerima u BiH ne daju pravo na dekodiranje programa HRT 2 i dalju distribuciju putem kablovskih sistema u BiH.

Osim što je tvrtka OiV Zagreb otkazala akviziterski ugovor osobi koja je u ime OiV Zagreb neovlašteno potpisala sporne ugovore, tvrtka OiV Zagreb je najavila isključivanje svih kartica za dekodiranje programa HRT 2 koje proističu iz neovlašteno sklopljenih ugovora.

Kada je u pitanju kablovska distribucija programa TV stanica iz susjednih država na teritoriji BiH preuzetog putem "prelijevanja signala", Agencija naglašava da kablovska distribucija tako preuzetih TV signala na komercijalnoj osnovi, u skladu s Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji, kao i datim tumačenjem relevantnih odredbi Konvencije Stalnog komiteta za prekograničnu televiziju Vijeća Evrope, nije dozvoljena bez riješenih autorskih i srodnih prava.

Agencija odbacuje bilo kakve navode o tome da određuje koji će se programi gledati, i da bi se izbjegla svaka vrsta manipulacije, Agencija očekuje od svih korisnika dozvola, u ovom slučaju distributera RTV programa putem kabla da tačno informišu svoje korisnike i postupaju u skladu s uslovima dozvole.

Na kraju, Agencija će nastaviti da postupa u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, a u cilju zaštite općeg javnog interesa.