{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK: Nema novih zahtjeva za gašenje predajnika analognog signala

29.6.2015. u 17:02
8
31
RAK: Nema novih zahtjeva za gašenje predajnika analognog signala
8
RAK: Nema novih zahtjeva za gašenje predajnika analognog signala
Foto: Arhiv/Klix.ba
Do 17. juna BiH je bila obavezna okončati proces digitalizacije. Nažalost, ta obaveza nije ispunjena a već je zabilježeno i gašenje jednog predajnika analognog signala.
Tačno na datum do kojeg je BiH bila obavezna okončati proces digitalizacije, ugašen je, na zahtjev Srbije, predajnik BHRT-a na lokalitetu Veliki Žep što je bez signala BHRT-a ostavilo šire područje Srebrenice.

Kako je tada saopćeno iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) mogući su i novi zahtjevi iz susjednih država za gašenje predajnika na području BiH. RAK je obavezan da udovolji takvim zahtjevima jer analogni signal iz BiH predstavlja smetnju susjednim državama koje su okončale proces digitalizacije.

No, kako je za Klix.ba potvrđeno iz RAK-a, ova agencija nije primila nove zahtjeve za isključenje predajnika na području BiH.

"Također, što se tiče ranijeg zahtjeva kojeg je uputila administracije Republike Srbije za isključenje predajnika na lokaciji Veliki Žep, možemo potvrditi da je problem riješen, te da je signal BHRT-a u spornim općinama ponovo dostupan od petka navečer", kažu iz RAK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: