Alma Čolo
0

RAK ne prihvata prijedlog o povećanju RTV takse

FENA
Predsjedavajuća Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo izjavila je danas Feni da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ne prihvata prijedlog za povećanje RTV takse sa šest na 10 KM.

Članovi Komisije su danas na sjednici upoznati sa odgovorom RAK-a Upravnom odboru Javnog RTV sistema BiH u vezi sa zahtjevom za povećanje RTV takse.

„Mi smo tu informaciju primili k znanju“, kazala je Čolo dodajući kako oni ne mogu uticati na stav RAK-a po tom pitanju.

Komisija je razmatrala i Informaciju generalnog konzula BiH u Bonu Dragana Dragića o nasilnom ulasku u zgradu Generalnog konzulata BiH.

Čolo je kazala da su neki članovi Komisije prigovorili što je ta informacija stavljena na dnevni red, jer Dragić nije bio oficijelni generalni konzul u Bonu nego je bio vršilac dužnosti generalnog konzula.

Napomenula je kako je on državni službenik i nije uobičajeno u korespodenciji iz oblasti vanjske politike da se državni službenik obraća Predsjedništvu i Parlamentu BiH.

Prema njenim riječima, na sjednici Komisije je bio i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVPBiH) koji je objasnio da je procedura u cijelosti ispoštovana, da je on razriješen vršioca dužnosti generalnog konzula sa 31. majem, kada je i zvanično zatvoren Konzulat u Bonu i kada je SR Njemačka obaviještena o zatvaranju Konzulata i prihvatila diplomatsku notu o tome.

Dodala je da je Komisija i tu informaciju samo primila k znanju te da nije nadležna ništa da rješava jer se radi o operativnim poslovima MVP-a BiH.