|

RAK: Ne koristite bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku CE

RAK: Ne koristite bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku CE
3
F
FENA
20.11.2012. u 15:04
16
komentara
3

dijeljenja
RAK: Ne koristite bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku CE
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u okviru nadležnosti, vršeći kontrolu i zaštitu radiospektra u Bosni i Hercegovini, uočila pojavu smetnji u radiofrekvencijskim opsezima namijenjenim za treću tehnološku generaciju (3G) mobilne telefonije (UMTS).
Agencija je dodijelila dozvole za pružanje usluga mobilne govorne telefonije trima operatorima (BH Telecom, HT Mostar i Telekom Srpske) i za tu svrhu odredila radiofrekvencijske opsege u skladu s međunarodnim propisima, saopćeno je iz RAK-a.

Mjerenjima radiofrekvencijskog spektra utvrđeno je da postoje smetnje koje narušavaju rad jednog, dva ili sva tri pružaoca usluga mobilne telefonije.

Ustanovljeno je da su najčešći uzroci ovih smetnji bežični telefonski uređaji koji se proizvode za azijsko ili američko tržište, a koji rade u frekvencijskim opsezima koji ne odgovaraju frekvencijskim opsezima predviđenim za bežične telefonske uređaje u Evropi.

Ovi uređaji se koriste najčešće u domaćinstvima, kao bežični uređaji za korištenje fiksne govorne usluge. Kao drugi, najčešći izvori smetnji, identificirani su „ometači“.

U manjem broju slučajeva identifikovani izvori smetnji su bili različiti uređaji koji su vršili ometanja zbog neispravnosti, nestručnog rukovanja ili sličnih radnji.

RAK podsjeća da upotreba bežičnih telefonskih uređaja proizvedenih za tržište Azije i Amerike i "ometača" nije dozvoljena na području BiH.

Radi sprječavanja nanošenja štete svim korisnicima radiofrekvencijskog spektra, uključujući i korisnike fiksnih pretplatničkih linija tri dominantna operatora te alternativnih operatora koji nude usluge fiksne govorne komunikacije, RAK upozorava javnost da ne koristi bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku CE.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...