Međunarodna zajednica
0

"RAK mora biti nezavisna institucija"

Sarajevo-x.com
"Vijeće ministara Bosne i Hercegovine mora se suzdržati od ugrožavanja neovisnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)", upozoravaju vodeći predstavnici međunarodne zajednice u pismu upućenom u srijedu predsjedavajućem Vijeća Nikoli Špiriću.

U zajedničkom pismu predstavnik OSCE-a za slobodu medija Miklos Haraszti, vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Vadim Kuznetsov, visoki predstavnik i posebni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch izrazili su svoju zabrinutost zbog pokušaja Vijeća ministara da da svoje tumačenje odredbi Zakona o komunikacijama i uvede nacionalne i političke kriterije za odabir članova Vijeća RAK-a.

Haraszti, Kuznetsov, Inzko i Iarochevitch naglasili su da imenovanje članova Vijeća i direktora RAK-a treba biti zasnovano isključivo na integritetu, znanju i profesionalnim zaslugama. Navodeći da Zakon o komunikacijama i Ustav Bosne i Hercegovine u dovoljnoj mjeri garantiraju ravnopravnu nacionalnu zastupljenost unutar Vijeća RAK-a, autori pisma dodaju da se zakonom izričito nalaže da se pri imenovanju ne koriste bilo kakvi nacionalni ili politički kriteriji.

Autori pisma također apeluju na Vijeće ministara da ubrza proces imenovanja generalnog direktora RAK-a te navode: "Postupak imenovanja koji nije okončan već više od dvije godine ugrožava djelotvorno funkcionisanje RAK-a".