Nove kazne
12

RAK kaznio ATV s 5.000 KM zbog pristrasnosti u predizbornoj kampanji

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Alternativnu televiziju (ATV) s 5.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija i Izbornog zakona BiH.

Na osnovu rezultata monitoringa koji se provodi od početka predizborne kampanje 7. septembra 2018. godine, Regulatorna agencija za komunikacije je izrekla sljedeće izvršne mjere radi kršenja pravila i propisa agencije, kao i izbornih propisa:

  • Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM zbog utvrđenog kršenja člana 5. (Pravičnost i nepristrasnost), stav (7) i člana 7. (Lažni ili zavaravajući audiovizuelni i radijski programi), st. (1) i (2) Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija te kršenja članova 16.2 , 16.3 i 16.12 Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji.

  • Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 8. (Raspored televizijskog oglašavanja i teletrgovine) stav (5) Kodeksa o komercijalnim komunikacijama.

  • Hayat d.o.o. izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 8. (Plaćeno političko oglašavanje), stav (4) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora te kršenja članova 16.2., 16.3., 16.4. i 16.5. Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji.

  • Radioteleviziji Bosne i Hercegovine – BH Radio 1 izrečena je mjera usmenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 16.14 stav (5) Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji.

Imajući u vidu da je agencija već objavila informaciju o pokretanju postupka protiv Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), obavještavamo da je zbog obimnosti predmeta postupak još uvijek u toku. Pored toga, RTRS je zahtijevala održavanje usmene rasprave u postupku, što dodatno utječe na vremenski okvir donošenja odluke.

Takođet, agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupke protiv Televizije BN, Televizije Alfa i Radija Velika Kladuša.

"Agencija će nastaviti vršiti stalni monitoring informativnih i izbornih TV programa stanica u cilju provjere poštivanja pravila i propisa, kao i odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata", piše u saopćenju za javnost.

Na kraju, agencija još jednom poziva sve nosioce dozvola da se do kraja predizborne kampanje strogo pridržavaju pravila i propisa, odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata, a posebno podsjeća na poštivanje izborne šutnje koja počinje u subotu, 6. oktobra, u 7:00 sati te na zabranu objavljivanja istraživanja javnog mnijenja koja je počela u petak, 5. oktobra, u 7:00 sati.