OHR
0

RAK će voditi prvi postupak imenovanja UO RTV FBiH

FENA
Zakon o Radio-televiziji Federacije BiH posljednji je u paketu zakona koji su potrebni kako bi se otpočelo sa stvaranjem urednički nezavisnog i samoodrživog sistema emitiranja BiH, saopćeno je danas iz OHR-a.

U OHR-u naglašavaju da je u tom kontekstu od suštinskog značaja da procedura imenovanja novog Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH bude okončana što je brže moguće.

Ističe se da u Zakonu postoje oprečne odredbe, naročito kada su u pitanju prelazne odredbe o tome ko je odgovoran za vođenje postupka imenovanja, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ili Komisija za imenovanja Parlamenta FBiH.

Jedini način da se to tumači jeste da će, u skladu sa novim zakonom, RAK voditi prvi postupak imenovanja Upravnog odbora, a naredne postupke imenovanja će voditi Komisija Parlamenta, stav je OHR-a.

"Jasno je da potpuno prepuštanje ovog procesa Parlamentu predstavlja politizaciju Upravnog odbora. Međunarodna zajednica i nevladine organizacije koje se bave slobodom medija pažljivo će pratiti proces imenovanja kako bi vidjeli da li se ovo koristi kao prilika za pokušaj uvođenja političkog uticaja u Upravni odbor RTV FBiH", navodi se u saopćenju.

Parlament Federacije BiH sada ima vremena da se uskladi sa demokratskim normama i drugim zakonima na snazi u BiH koji se odnose na javne emitere.

OHR poziva sve stranke i članove Parlamenta koji namjeravaju podržati i očuvati nezavisne javne emitere, kao ključni element moderne evropske demokratije, da što prije izmjenama i dopunama zakona vrate nadležnost RAK-u za postupak odabira članova Upravnog odbora.

Također se pozdravlja i činjenica da je Regulatorna agencija za komunikacije već pokrenula postupak imenovanja članova Upravnog odbora u skladu sa Zakonom koji je sada na snazi.

Ovako brzo djelovanje pokazuje da RAK i dalje predstavlja primjer profesionalnog i efikasnog regulatora, ocjenjuju u OHR-u.

Tvrdi se da je jasno da, sve dok Parlament ne imenuje novi Upravni odbor, emiter mora nastaviti funkcionirati u punom kapacitetu. Postojeći Upravni odbor je odgovoran da osigura adekvatno upravljanje ovim javnim preduzećem u prelaznom periodu i oni moraju odlučiti koji je najbolji način da se to uradi.