{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK će voditi prvi postupak imenovanja UO RTV FBiH

F
13.8.2008. u 18:12
0
1
RAK će voditi prvi postupak imenovanja UO RTV FBiH
0
RAK će voditi prvi postupak imenovanja UO RTV FBiH
Zakon o Radio-televiziji Federacije BiH posljednji je u paketu zakona koji su potrebni kako bi se otpočelo sa stvaranjem urednički nezavisnog i samoodrživog sistema emitiranja BiH, saopćeno je danas iz OHR-a.
U OHR-u naglašavaju da je u tom kontekstu od suštinskog značaja da procedura imenovanja novog Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH bude okončana što je brže moguće.

Ističe se da u Zakonu postoje oprečne odredbe, naročito kada su u pitanju prelazne odredbe o tome ko je odgovoran za vođenje postupka imenovanja, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ili Komisija za imenovanja Parlamenta FBiH.

Jedini način da se to tumači jeste da će, u skladu sa novim zakonom, RAK voditi prvi postupak imenovanja Upravnog odbora, a naredne postupke imenovanja će voditi Komisija Parlamenta, stav je OHR-a.

"Jasno je da potpuno prepuštanje ovog procesa Parlamentu predstavlja politizaciju Upravnog odbora. Međunarodna zajednica i nevladine organizacije koje se bave slobodom medija pažljivo će pratiti proces imenovanja kako bi vidjeli da li se ovo koristi kao prilika za pokušaj uvođenja političkog uticaja u Upravni odbor RTV FBiH", navodi se u saopćenju.

Parlament Federacije BiH sada ima vremena da se uskladi sa demokratskim normama i drugim zakonima na snazi u BiH koji se odnose na javne emitere.

OHR poziva sve stranke i članove Parlamenta koji namjeravaju podržati i očuvati nezavisne javne emitere, kao ključni element moderne evropske demokratije, da što prije izmjenama i dopunama zakona vrate nadležnost RAK-u za postupak odabira članova Upravnog odbora.

Također se pozdravlja i činjenica da je Regulatorna agencija za komunikacije već pokrenula postupak imenovanja članova Upravnog odbora u skladu sa Zakonom koji je sada na snazi.

Ovako brzo djelovanje pokazuje da RAK i dalje predstavlja primjer profesionalnog i efikasnog regulatora, ocjenjuju u OHR-u.

Tvrdi se da je jasno da, sve dok Parlament ne imenuje novi Upravni odbor, emiter mora nastaviti funkcionirati u punom kapacitetu. Postojeći Upravni odbor je odgovoran da osigura adekvatno upravljanje ovim javnim preduzećem u prelaznom periodu i oni moraju odlučiti koji je najbolji način da se to uradi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: