|

RAK apeluje na građane BiH da tokom vanrednog stanja racionalno koriste internet

RAK apeluje na građane BiH da tokom vanrednog stanja racionalno koriste internet
416
A. D.
24.3.2020. u 15:09
136
komentara
416

dijeljenja
RAK apeluje na građane BiH da tokom vanrednog stanja racionalno koriste internet Ilustracija: Shutterstock
Regulatorna agencija za komunikacije obavještava da se pružanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini uglavnom odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja.
S tim u vezi, agencija apeluje na građane, korisnike telekomunikacijskih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja/stanja prirodne i druge nesreće, odnosno da korištenje interneta učine racionalnim.

"Imajući u vidu da su videosadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, Agencija apeluje na njihovo racionalno korištenje. Primjera radi, online nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje videokonferencija između više učesnika u toku trajanja online nastave. Također, predavanja nastavnika mogu biti ograničena na deset-petnaest minuta, jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike", saopćili su.

U kriznim situacijama, kažu, maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna skupina. Oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga je potrebno ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno pregledanje videoklipova.
Prijavi grešku


Komentari (136)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...