BiH
0

Rajič: Katastrofalno stanje ekologije i zaštite okoliša u Mostaru

FENA
Predsjednik podružnice HSP-a Đapić-dr. Jurišić Mostar Jug Lazo Rajić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kazao je da u pitanju ekologije i zaštite okoliša u Mostaru od završetka rata nema pozitivnog pomaka.

On je istaknuo kako je stanje u Mostaru po pitanju ekologije i zaštite okoliša katastrofalno, posebice u južnom dijelu grada, te da gradske vlasti i gradsko komunalno poduzeće ne čini ništa da se to stanje popravi.

Rajič se osvrnuo i na jučerašnju radionicu u Mostaru na kojoj je sudjelovao federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, koji je govorio o ekološkoj dozvoli i njenoj primjeni u praksi.

"Okolišna dozvola novi je pojam u našoj stvarnosti, a nešto što je na zapadu već općeprihvaćeno, posebice u gospodarskim subjektima. Rok za pribavljanje okolišnih dozvola bio je 1. siječnja 2008., no na jučerašnjoj radionici prolongiran je do 1. siječnja 2010. godine.

Dakle, neka slika stanja potencijalnih zagađivača mogla bi se napraviti tek poslije toga, odnosno 2011. ili 2012., a sankcije bi mogli očekivati možda tek za 7 ili 8 godina, negdje oko 2014. ili 2015. godine", kazao je Rajič.

Po njegovim riječima, da bi se popravilo stanje u gradu, HSP predlaže da vijećnici i nadležne službe u gradskoj administraciji žurno naprave program i plan rada u toj oblasti.

"Potrebno je staviti na 'zdrave' noge komunalno poduzeće, kao i deponiju jer je ona sada odvojena od komunalnog poduzeća, zatim pojačati rad inspekcijskih službi te stalno pratiti stanje na terenu", zaključio je Rajič.