{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rajabi: Postoje zemlje koje raspolažu velikim nuklearnim arsenalom, a niko ne reaguje

F
26.1.2014. u 14:13
0
44
Rajabi: Postoje zemlje koje raspolažu velikim nuklearnim arsenalom, a niko ne reaguje
0
Rajabi: Postoje zemlje koje raspolažu velikim nuklearnim arsenalom, a niko ne reaguje
Seyed Hossein Rajabi (Foto: Klix.ba)
Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Seyed Hossein Rajabi ocijenio je danas u Sarajevu da je nedavni Ženevski sporazum velika prekretnica kada se radi o nuklearnom programu te zemlje.
Radi se o sporazumu koji su Iran i grupa 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) zaključili u Ženevi, a koji ograničava na šest mjeseci nuklearne aktivnosti Irana u zamjenu za djelimično ublažavanje sankcija zapadnih zemalja.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Kruga 99 o temi "Ženevski sporazum o iranskom nuklearnom programu i razvoj Bliskog istoka", ambasador Rajabi je istaknuo da je od samog početka cilj iranskog nuklearnog programa isključivo mironodopske naravi, te da je u funkciji razvoja i prosperiteta stanovništva ove velike azijske zemlje.

Istovremeno, potcrtava da su sve stvari u vezi s nukleranim programom njegove zemlje od samog početka bile svima jasne, te da su se sve nuklearne aktivnosti odvijale pod nadzorom i u skladu s odredbama Konvencije o zabrani širenja nuklearnog naoružanja, ali da je i pored toga Iran izložen optužbama za razvijanje nuklearnog vojnog programa.

"Od 1979. godine kada je naša zemlja potpisala Konvenciju o zabrani širenja nukleranog naoružanja, nikada nisu zabilježene nikakve devijacije u našem nuklearnom programu", kazao je iranski ambasador, navodeći da je u svim dosadašnjim pregovorima iranska strana akcentirala pravo na razvoj nuklerane energije u mirnodopske svrhe, a što je na kraju rezutiralo dogovorom u Ženevi.

U sklopu detaljne elaboracije iranskog nukleranog programa, ambasador Rajabi je podsjetio na genezu tog pitanja te saradnju koja je na tom planu uspostavljena, najprije sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, navodeći da su motivi njegove zemlje da razvija nuklearnu tehnologiju vođeni isključivo razvojnim/ekonomskim ciljevima.

Kada se radi o situaciji u regionu Bliskog istoka, Rajabi navodi da u tom pogledu problem predstavlja politika dvostrukih standarda svjetskih sila i međunarodne zajednice, aludirajući na Izrael koji raspolaže velikim nukleranim arsenalom.

Politika dvostrukih aršina, kako kaže, prisutna je i u drugim područjima, posebno kada se radi o borbi protiv terorizma.

Naveo je, također, da se Iran uvijek zalagao za nuklearnu demilitarizaciju Bliskog istoka, kao i proces kontrole/neširenja nukleranog naoružanja, odnosno da ova zemlja ostaje privržena humanim i etičkim načelima na tom planu, te da takva vrsta oružja nema mjesta u vojnoj doktrini njegove zemlje.

Iran, kao zemlja koja je pretrpjela velika žrtve usljed korištenja i upotrebe hemijskog oružja, uvijek je insistirala na nuklearnoj demilitarizaciji Bliskog istoka. Ono što je problem za taj region je politika dvostrukih aršina svjetskih sila i međunarodne zajednice. U našoj regiji postoje zemlje koje raspolažu sa velikim nuklearnim arsenalom, sa čak više od 200 bojevih glava, no, međunarodna zajednica nikad nije reagovala na tu činjenicu i te zemlje nikada nisu potpisale konvenciju", kazao je iranski ambasador,

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa bilateralnim odnosima Irana i BiH, upućen uoči održavanja sesije Kruga 99, ambasador Rajabi je kazao da je Iran uvijek bio uz BiH, te da podržava njen teritorijalni integritet i sve njene narode na putu razvoja i prosperiteta.

Na upit o tome kako komentira izostanak poziva Iranu na "Ženevu-2", Rajabi je odgovorio da Iran nije bio prisutan ni na tzv. konferenciji "Ženeva-1", niti je bio sudionik Rezolucije koja je tom prilikom donesena.

"Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je insistirao prvobitno da naša zemlja učestvuje na konferenciji Ženeva-2, no zbog velikih pritisaka kojima je bio izložen od zemalja koje podržavaju terorizam u našem regionu, bio je primoran da povuče svoj poziv", navodi ambasador Rajabi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: