BiH
0

Raguž: Zalažemo se za BiH kao federalnu državu

FENA
Poslanik HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž je danas na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio žaljenje što na sastanku lidera šest političkih stranaka u Širokom Brijegu nije prihvaćena deklaracija o ustavnoj reformi koju je ta stranka, kao domaćin sastanka, ponudila sudionicima.

Prema njegovim riječima, prihvatanjem ove deklaracije definirao bi se okvir za reformu i proces i dinamika što je bio jedan minimum odgovornosti svih relevantnih političkih aktera prema BiH.

Raguž je kazao da je HDZ 1990 za BiH kao federalnu državu, ističući da je bitno napraviti sistem koji će generirati razvoj i omogućiti evropska načela u svakom dijelu BiH.

„Smatramo da BiH treba dobiti ne samo normu nego i instrumente da ono što je u njenoj nadležnosti provodi na čitavom prostoru“, kazao je Raguž.

Na novinarsko pitanje na kom principu bi bile formirane federalne jedinice Raguž je odgovorio da se moraju respektirati svi relevantni kriteriji kojih ima više.

„Naravno i etnički, jer je ovo višenacionalna zemlja, isto tako zemljopisni, povijesni, ekonomski, infrastrukturni i svi drugi. Nismo određivali broj, s tim da je logično da te jedinice ne budu monoetničke nego da budu multietničke, ali onda je prirodno da u svakoj od tih federalnih jedinica bude u većini jedan narod uz zaštitu prava svih drugih koji tu žive“, kazao je Raguž.

Podsjetio je da je Klub poslanika HDZ 1990 u državnom parlamentu bio protiv 'aprilskog paketa' prošle godine, jer su protiv trajne podjele BiH na dva entiteta, čemu su neminovno u konačnici vodili ti amandmani koji su također predviđali mogućnost trajne blokade državnih institucija.

„HDZ 1990 je na prvom saboru ponudio platformu za novi ustav koja se opredjeljuje za federalni koncept BiH, koji je u osnovi jedan srednji put između pozicije koju zagovara aktuelna Banja Luka, gdje se spominje čak mogućnost otcjepljenja, do viđenja dominantnih bošnjačkih političkih opcija koje zagovaraju jednu vrstu još uvijek centralizacije koja nije najjasnije definirana“, kazao je Raguž.

Mislimo, dodao je on, da je ovaj koncept, koji daje državi dovoljno ingerencija da osigura euroatlantski put i pokrene resurse koje ova zemlja ima, a isto tako da izvrši jednu principijelnu decentralizaciju, najprihvatljiviji ako želimo istinski pokrenuti ovu zemlju.

Raguž je kazao da bi buduće ustavno uređenje, ako bi sačuvalo sadašnju dvoentitetsku podjelu zemlje, u konačnici potpuno dokinulo konstitutivnu ulogu hrvatskog naroda što, HDZ 1990 ne može prihvatiti.

Poslanik Vinko Zorić se upitao je li ovo moment da neko želi oživjeti 'aprilski paket', i „ne daj Bože, i usvojiti“.

On je istaknuo da hrvatski narod u BiH želi biti ne samo deklarativno nego stvarno ravnopravan s ostala dva naroda i ništa više.

Zorić smatra da bi bilo dobro da međunarodna zajednica konačno kaže kakve ona vidi ustavne promjene.

„Međunarodna zajednica je rekla da se neće miješati. Zašto se ne bi miješala da kaže parlamentarcima šta ona misli o tome kad o puno manje važnijim zakonima šalje poimenično dopise svakom zastupniku i kaže šta oni misle da bi trebalo promijeniti i kako bi trebalo glasati o pojedinom zakonskom rješenju“, kazao je Zorić.

Mislim, dodao je on, da ako nastavimo ovim tempom nećemo nikud stići bez jakog angažmana međunarodne zajednice, da oni kažu što je to evropski put, što nije, kako se može zemlja unutarnje uređivati, kako ne, kako može djelovati na međunarodnom planu, kako ne....

„Najviše bismo voljeli da ustav donesemo u jednoj demokratskoj proceduri, da usvojimo potpuno novi ustav, a ne da vršimo izmjene, odnosno amandmane na Daytonski mirovni sporazum“, kazao je Zorić.