EU delegacija protiv?
22

Raguž: Ukoliko Schmidt u ovom mjesecu ne uvede moderne tehnologije, Parlament to nikad neće uraditi

S. M.
Slaven Raguž
Slaven Raguž
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž tokom gostovanja u jutarnjem programu BHT-a kazao je da ukoliko u decembru ove godine visoki predstavnik Christian Schmidt u izborni proces ne uvede moderne tehnologije, Parlament BiH to nikada neće uraditi.

Na pitanje da prokomentariše poruku Milorada Dodika da su Hrvati manjina Raguž je rekao da su to dnevnopolitičke poruke.

"Pustite šta Milorad Dodik za dnevnopolitičke, marketinške, svrhe izjavljuje. Hrvati su konstitutivan narod u BiH. Istina, što se tiče ustavno-pravne i zakonodavne situacije ne stojimo baš dobro, ali borimo se da se izborimo za jednaka prava u BiH", rekao je Raguž.

U nastavku je govorio o razlozima što je prisustvovao sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Povod je bio deklaracija u uvođenju modernih tehnologija koju sam ja predložio u Parlamentu FBiH koja je usvojena većinom glasova. Samo je HDZ bio protiv. Povod je bio činjenica da ako ne uvedemo moderne tehnologije u izborni proces do slijedećih izbora cijeli izborni proces će biti uzaludan. Glasat će samo vojnici partija koje vladaju. Nije to nikakva tajna", rekao je Raguž.

Dodao je da on zagovora da se ne uvode bilo kakvi pilot projekti, što promoviše EU delegacija.

"Bila bi to ogromna diskriminacija prema onim birčakim mjestima gdje se ne uvode moderne tehnologije. Očekivanje da će Parlament promjeniti Izborni zakon i uvesti nove tehnologije je utopija", kazao je Raguž.

Istakao je da se sve članice PIC-a ne slažu oko ovog pitanja.

"Delegacije EU i OSCE su još uvijek uvjereni u to da bi domaći lideri mogli i da će izmjeniti izborni proces", kazao je Raguž.

Dodao je da ako visoki predstavnik ne nametne zakon u 12. mjesecu u ovoj neizbornoj godini vrlo teško će se to desiti kasnije, odnosno iduće godine.