Prvi čovjek HRS-a
56

Raguž o sjednici Parlamenta FBiH: Čisti diletantizam, eto im DF-a neka ih brani

V. K.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Slaven Raguž osvrnuo se na jučerašnju sjednicu parlamenta te je izrazio razočarenje procesima kojima je svjedočio tokom sjednice.
U osvrtu na sve što se dešavalo na sjednici, Raguž je naglasio kako je vladajuća garnitura zlostavljala poslovnik i procedure.

"Jučerašnjo-noćašnja sjednica Parlamenta FBiH pokazuje da nije istina da smo nisko pali u političko parlamentarnoj praksi, uvijek može niže. Pogotovo kada je ono najbitnije u političkom životu u pitanju, a to je kadrovska politika. Vladajuća garnitura, zlostavljanjem poslovnika i procedura, pokušala je izmijeniti članove pojedinih odbora, prvenstveno odbora za imenovanja, dopustivši SD(F)A-u zlostavljanje što Parlamenta, što javnosti koja je imala živaca i želuca pratiti sve. Na kraju, u 2:00 poslije pola noći, sve je prekinuto", rekao je Raguž.

Osvrnuo se i na to šta bi mogao biti razlog za sve.

"Odbor za imenovanja, koji je odgovoran za sva imenovanja koja se tiču Parlamenta FBiH ima 11 članova, dakle 6 je većina. Dvoje zastupnika HDZ-a BiH, koji su dio tog odbora, nisu više zastupnici. Jedan iz osobnih razloga dao ostavku, drugi zbog izbora na drugu funkciju. Dakle, 9 je postojećih članova. Od tih 9, njih 4 dolaze iz SD(F)A & Stranke za BiH opozicije, koji su bojkotirali dolazak na sastanke, kako ne bi bilo kvoruma za odlučivanje", ističe Raguž.

Sve navedeno na sjednici, Raguž je ocijenio kao diletantizam.

"Dosjetiše se ovih preostalih pet poslovnički hemijati nešto, upućujući na Parlament dokument nekog izvještaja, što je prouzrokovalo cjelodnevno-noćni cirkus u režiji SD(F)A i bjesomučne napade na predsjedavajuću, koju su tokom cijelog dana i noći njeni, što stranački, što koalicijski partneri, ostavili na neviđenoj streljani. Čisti diletantizam!", poručio je čelnik HRS-a.

Pitao se i zašto se u odbore imenuju ljudi koji su kandidati za izvršne funkcije.

"Ako ti je već toliko bitan odbor za imenovanja, a očigledno jeste, pa zašto tu imenuješ ljude koji su ti kandidati za izvršne funkcije? Ako znaš koliko i kako ti je tanka većina u Parlamentu, zašto nisi odradio sve ovo prije odlaska tvojih dvojice zastupnike? Zašto makar ovog zastupnika koji je ostavku dao nisi zamolio da pričeka s istom, da imaš većinu u odboru? Ako si poslovničkim malverzacijama htio nametnuti izmjene u odborima, zašto nisi, prvo, stao u obranu predsjedavajuće od napada (osobito onih na osobnoj razini), drugo, zašto to poslovnički nisi ustao i (o)dbranio? Krenuli u borbu, naoružani petardama", mišljenja je Raguž.

Ističe i kako ga je bilo sram prisustvovati jučerašnjoj sjednici.

"Još više me je sram bilo gledati kako niko od vladajućih, uključujući Trojku i sve ostale hrvatske zastupnike, nije smatrao shodnim reagirati, ustati se kazati koju riječ, u krajnju ruku stati u obranu kolegice koju su izabrali u vodstvo Parlamenta. Krenuo si u fight, ali si se sakrio pri prvom protunapadu s druge strane, ostavivši ženu na vjetrometini. Kada su se birali ti odbori i kada je HRS bio u pitanju, u HDZ-u su rekli 'bolje da DF participira u radu glavnih odbora, nego HRS!'", naglasio je.

Na kraju, Raguž je poručio kako su se i prema njemu nekorektno odnosili.

"Kad sam vidio kako glavni akteri iz HDZ-a jučer šutke promatraju cijeli cirkus, a njima je najviše u interesu da se cirkus što prije okonča, namjerno se nisam htio uključivati u bilo kakvu raspravu. HRS je opozicija, a u pojedinim ranijim situacijama samo vodstvo Parlamenta se prema meni nekorektno odnosilo. Eto im DF-a nek ih brani", zaključio je Slaven Raguž.