BiH
0

Raguž: Nećemo biti 'remetilački faktor'

FENA
Na konferenciji za novinare HDZ-a 1990, na kojoj se govorilo o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, zamjenik predsjednika te stranke Martin Raguž osvrnuo se i na razgovore o ustavnim promjenama u BiH te na kritike koje je proteklih dana SDA uputila na račun HDZ-a 1990.

"Svi u bih koji žele uvažavat demokratsku parlamentarnu praksu moraju podržavati izbornu volju birača i izborne rezultate, te činjenicu da je HDZ 1990 postao nezaobilazan politički čimbenik. (...) Mi želimo suradnju, nudimo suradnju i stranci SDA i svim drugim strankama", kazao je Raguž.

"Iza nas je praksa da se na neprincipijelan način arbitrira u vrlo principijelnim nacionalnim pitanjima. Ne može proći priča da smo mi tvrdolinijaši u negativnom smislu, kada je jasno da se javno i transparentno zalažemo za europsku BiH, gdje će biti standardizirana individualna i kolektivna prava", dodao je.

U HDZ-u 1990 smatraju da je "travanjski paket" već jednom odbijen te u slučaju da ga se želi ponovno aktualizirati, on treba doživjeti korjenite promjene.

U ovom trenutku bitno je otvoriti proces ustavnih promjena, a ne izlaziti s konkretnim modelima, kazao je Raguž, te dodao kako se treba kaniti dnevno-političkih rasprava o tim pitanjima.

"Javno smo se očitovali da pozdravljamo uspostavu novog procesa u okviru Parlamenta BiH i međunarodnih stručnjaka za ozbiljan zahvat na Ustavu BiH. Ne odstupamo od te pozicije i tvrdimo da će ta opcija prevagnuti ako se želi dobro ovoj zemlji. U okviru tog procesa trebaju se naći rješenja i za pitanja kršenja ljudskih prava i nepostojanja standarda građanskih prava na čitavom prostoru BiH, ali isto tako kad je u pitanju neravnopravna i nepravedna pozicija kad su u pitanju tri konstitutivna naroda, pogotovo hrvatski. Prihvatit ćemo sva europska rješenja i nećemo biti remetilački faktor", zaključio je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž.