BiH
0

Raguž: Ne znam čime se sve SDP bavi, udaljili su se od bh. stvarnosti

FENA
Potpredsjednici HDZBiH i HDZ 1990, Niko Lozančić i Martin Raguž, protiv su zahtjeva lidera SDPBiH Zlatka Lagumdžije da se poništi odluka Ministarstva vanjskih poslova BiH o otvaranju dodatnih biračkih mjesta u BiH za opće izbore u susjednoj Hrvatskoj.

Lozančić je danas novinarima u Sarajevu izjavio da HDZBiH nije raspravljao o zahtjevu za smanjenje broja izbornih mjesta, jer to nije u nadležnosti ove stranke.

  • U 11. izbornoj jedinici ne glasaju Hrvati iz BiH, nego državljani Republike Hrvatske koji žive izvan nje. Nadležnost je Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da o tome donose odluke. Očekujem da će svako u okviru svojih nadležnosti donijeti odluku, kazao je Lozančić, dodajući da smatra da je to pravo zakonski osigurano.

Raguž je kratko prokomentirao: „Ne znam čime se sve SDP bavi, ali mi se čini da su se udaljili od bh. stvarnosti“.

Između ostalog, Lagumdžija je u svom pismu Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i čelnicima državnog parlamenta naveo da je dozvola o glasanju na 124 biračka mjesta nezakonita jer nije poštovana procedura propisana Zakonom o uvjetima po kojima građani drugih država mogu glasati u BiH.