Gradonačelnik Sl. Broda
0

Rafinerija Bosanski Brod onečišćuje zrak

FENA
Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Drupulić da hitno intervenira zbog onečišćenog zraka u gradu čemu je uzrok Rafinerija Bosanski Brod, javlja Hina.

Rafinerija, koju je prije tri godine kupila ruska naftna kompanija, počela je raditi krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskog Broda stalno se žale na neugodan miris koji od nje dolazi. Česti su pozivi građana, odgajatelja u vrtićima i nastavnika u osnovnim i srednjim školama budući da boravak djece na otvorenom nije moguć. To znatno utječe na kakvoću življenja u gradu, a prijeti opasnost i za zdravlje ljudi i okoliš, stoji u pismu koje je slavonskobrodski gradonačelnik poslao ministrici.

Kako bi se utvrdilo stvarno stanje onečišćenja zraka, grad će ovih dana organizirati i financirati mjerenja, a gradonačelnik Duspara od Ministarstva očekuje da uspostavi kontakt s mjerodavnima u Bosni i Hercegovini.

Nemamo ništa protiv toga da Rafinerija radi, ali mislimo kako se moraju poštovati uvjeti zaštite okoliša. Želimo na vrijeme upozoriti na problem, a budući da je riječ o drugoj državi, dopis jedino možemo uputiti svojemu Ministarstvu zaštite okoliša. Ono može tražiti objašnjenje od Rafinerije, ali i od vlasti u BiH, i vidjeti o čemu se točno radi, objašnjava gradonačelnik.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.