BiH
0

Raffi Gregorian pozdravio formiranje vlasti u Distriktu Brčko

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian pozdravio je današnje formiranje vlasti u Distriktu Brčko, čestitajući novoimenovanim zvaničnicima gradonačelniku Distrikta Brčko Draganu Pajiću, predsjedniku Skupštine Distrikta Brčko Mirsadu Đapi i zamjeniku predsjednika Skupštine Ivanu Krndelju.

On je također izrazio očekivanje da će novoizabrani zvaničnici obavljati dužnosti u skladu sa zakletvom koju su položili, kao i da će se pridržavati Statuta i zakona Distrikta, odluka Arbitražnog tribunala te Ustava BiH, navodi se u saopćenju OHR-a.

Supervizor Gregorian nada se da će uskoro biti imenovani novi sposobni šefovi odjeljenja koji nisu bili u sastavu prethodne izvršne vlasti, kako bi se omogućilo da Vlada Distrikta funkcionira u potpunosti te da se uhvati u koštac sa problemima koji su se nagomilali tokom protekla četiri mjeseca.

"Nema vremena za gubljenje - više od četiri mjeseca nakon izbora poslanici su samo uspjeli da imenuju gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine. Novi predsjednik Skupštine mora nastojati da prevaziđe mnoge bojazni koje su iskazane u vezi sa njegovim postupcima u prethodnoj vladi, dok novi gradonačelnik mora pokazati da će upravljati izvršnom vlašću u ime svih stanovnika Brčkog", ocijenio je Gregorian.

Od Skupštine Distrikta Brčko supervizor Gregorian očekuje da odmah usvoji rezoluciju o ustavnom amandmanu o Brčkom koju su poslanici jednoglasno prihvatili prethodnog mjeseca, da se pozabavi pitanjem budžeta za ovu godinu te da odlučno, što je moguće brže, krene naprijed u implementaciji svoje nove platforme.