Zvaničnik UN-a
45

Raffi Gregorian: Napori Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma su djelotvorni

T. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Raffi Gregorian, zamjenik podsekretara Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma, boravio je u službenoj posjeti BiH od 10. do 13. oktobra kako bi osnažio podršku UN-a naporima u borbi protiv terorizma i razgovarao o aktuelnim i novim prijetnjama.

Tokom ovog posjeta, Gregorian se sastao sa visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane i sigurnosti, parlamentarcima, vrhovnim poglavarom Islamske zajednice, predstavnicima civilnog društva, Uredom Visokog predstavnika, specijalnim predstavnikom Evropske unije i članovima diplomatskog kora.

"Za pohvalu je posao koji vlasti BiH nastavljaju da obavljaju u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na domaćem terenu i davanju doprinosa regionalnim i globalnim naporima u borbi protiv ove prijetnje koja se neprestano mijenja", izjavio je Gregorian.

Dodao je da ga raduje što može sarađivati s BiH kako bi omogućili primjenu sredstava koja se pridržavaju ljudskih prava za otkrivanje i zaustavljanje stranih terorističkih boraca i drugih ozbiljnih kriminalaca koji pokušavaju zračnim putem da uđu u zemlju ili prođu kroz nju.

"Naš Program suzbijanja terorističkih putovanja ne samo da pomaže Bosni i Hercegovini da ispuni obaveze Vijeća sigurnosti, već takođe ispunjava standarde Organizacije međunarodne civilne avijacije i integriše se s evropskim sistemima, što bi trebalo olakšati integraciju u Evropsku uniju. Koraci koje BiH pravi ka pridruživanju Europolu i unaprijeđenju postupanja s migracijskim tokovima takođe su ohrabrujući", kazao je.

Gregorian je istaknuo i važnost povratka oko stotinu državljana BiH iz kampova na sjeveroistoku Sirije.

"Velika većina u toj grupi su djeca, koja su na nezakonit način lišena slobode i koja žive u teškim uslovima, izložena stalnom nasilju i traumi od strane elemenata ISIS-a prisutnih u kampovima, te nemaju nikakvih prava", primjetio je.

Istakao je da je dobra vijest da BiH ima uspostavljen plan za siguran povratak ovih državljana i za pravno gonjenje odraslih osoba koje su možda počinile zločine u zoni sukoba.

"Zajedno sa UNICEF-om i 13 drugih organizacija UN-a, moja kancelarija vodi sveobuhvatan program pružanja pomoći koja je prilagođena svakoj zemlji koja želi da izvrši repatrijaciju svojih državljana. Izvlačenje ove djece na sigurno je najurgentnije pitanje i u interesu svih", rekao je Gregorian, a što je prethodno u više navrata i naglašeno od strane mehanizama UN-a za ljudska prava, uključujući i Specijalnu izvjestiteljicu za promociju i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma", naglasio je.

Dok je s jedne strane naglasio efektivnost vlasti u borbi protiv terorizma, Gregorian je izrazio uznemirenost zbog stalnog prisustva dezinformacija i govora mržnje širom zemlje, uključujući i negiranje strahota i zločina počinjenih tokom rata 1992-1995, posebno genocida u Srebrenici, mizoginije te ponovljenih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavine prava općenito.

"Nekontrolisani, takvi obrasci stvaraju uslove koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma i terorizma. Iz takvog ponašanja ne može proizaći ništa dobro", naveo je.

Gregorian je takođe izrazio uznemirenost zbog nedavnog nacrta zakona koji direktno utiče na prava slobode izražavanja i udruživanja, te će dalje suziti prostor za građansko djelovanje.

"Nedavna rekriminalizacija klevete i nacrt Zakona Republike Srpske o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija nisu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i stvaraju pravnu nesigurnost", dodao je.

Gregorian je pozvao na povlačenje zakona, jer je suprotan brojnim rezolucijama Generalne skupštine koje veličaju vrline opštedruštvenog odgovora na terorizam, koji uključuje civilno društvo i duboko je ukorijenjen u ljudskim pravima. Dodao je da bi takav zakon zapravo otežao borbu protiv terorizma. Gregorian je napomenuo da UN može pružiti tehničku pomoć koja može pomoći u suzbijanju finansiranja terorizma, uz očuvanje prostora za građansko djelovanje, u skladu s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.

U periodu od 10. do 11. oktobra, Gregorian je u Sarajevu zvanično otvorio Regionalnu TECH radionicu za podizanje svijesti o borbi protiv terorizma na području Evropske unije i Sjeverne Afrike, koju je organizirao Globalni program UN-a za borbu protiv terorizma o kibernetičkoj sigurnosti i novim tehnologijama Kancelarije UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT).

Radionica je bila usmjerena na razvoj nacionalnih politika protiv terorizma i operativnih odgovora na korištenje novih tehnologija u terorističke svrhe, kao što su dronovi i umjetna inteligencija, uz očuvanje ljudskih prava. Zaključujući svoju posjetu, gospodin Gregorian pridružio se rezidentnoj koordinatorici UN-a za Bosnu i Hercegovinu, gospođi Ingrid Macdonald, u ponovnom potvrđivanju predanosti UN-a u pružanju podrške mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve u BiH.