Supervizor za Brčko
0

Raffi Gregorian izdao tri naloga

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Supervizor za Brčko dr. Raffi Gregorian danas je izdao tri naloga kojima se usklađuju Statut i zakonodavstvo Distrikta sa Amandmanom I. na Ustav Bosne i Hercegovina i s odlukama visokog predstavnika od 18. rujna 2009. godine kojima se donose izmjene i dopune entitetskih i državnog zakona o državljanstvu.

Jednim od ovih naloga donose se izmjene i dopune Statuta Brčko distrikta i Zakona o sudovima Brčko Distrikta tako da odražavaju sadržaj Amandmana I. na Ustav Bosne i Hercegovine koji je u ožujku ove godine usvojila Parlamentarna skupštine Bosne i Hercegovine.

"Izmjenama i dopunama dodatno se unapređuju učinkovitost i funkcionalnost sudova Brčko Distrikta i osigurava zaštita interesa, statusa i ovlasti Brčko distrikta putem efikasnih sudskih postupka nakon okončanja režima supervizije", stoji u priopćenju za javnost iz brčanskog OHR-a

Drugim dvama nalozima donose se izmjene Statuta i Naloga supervizora od 4. kolovoza 2006. godine kojim se proglašava prestanak pravnog značaja međuentitetske crte razgraničenja u Brčko distriktu time što se omogućava primjena entiteskih zakona o državljanstvu u Brčkom sukladno odlukama koje je visoki predstavnik donio 18. rujna 2009. godine kojima se donose izmjene državnog i entiteskih zakona o državljanstvu.

Tim odlukama uspostavlja se mehanizam koji stanovnicima Distrikta omogućava da promijene svoje entitetsko državljanstvo, kao što je to navedeno u stavku 1. Aneksa Konačne odluke od 18. kolovoza 1999. godine.

Supervizor smatra da je time uspostavljen potpun i suvremen pravni okvir u vezi s pitanjem državljanstva koji je u interesu svih stanovnika Distrikta. Podjednaka primjena, bez diskriminacije, ipak ovisi od usvajanja odluka visokog predstavnika od strane Republike Srpske.

"Tehnički amandmani koje sam danas donio putem svojih naloga potiču izravno iz Konačne arbitražne odluke i pomažu da se ispune uvjeti koji su nužni kako bih mogao da izvijestim Arbitražni tribunal da institucije Distrikta funkcioniraju učinkovito i po svemu sudeći trajno", rekao je supervizor Gregorian.