Zamjenik bez bonskih ovlasti
0

Raffi Gregorian će mijenjati Lajčaka

Sarajevo-x.com/FTV
Na sastanku veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u zgradi OHR-a u Sarajevu koji je trajao oko 20 minuta razmotrena su moguća rješenja, koja će osigurati kontinuitet u radu OHR-a, nakon imenovanja Miroslava Lajčaka za ministra vanjskih poslova Slovačke.

Sastanak je bio zatvoren za javnost ali ipak neki od veleposlanika su nakon susreta rekli da sve ostaje isto do imenovanja novog visokog predstavnika.

Lajčak ostaje visoki predstavnik, a u njegovu odsustvu mijenjat će ga Raffi Gregorian, ali bez mogućnosti korištenja bonskih ovlasti.

Miroslav Lajčak je u sinoćnjem gostovanju na Dnevniku FTV-a ponovio da 'ne bježi iz BiH' i dodao da se ne može pobjeći na dužnost ministra vanjskih poslova.

"Tu sam dužnost preuzeo pod uslovom da mi se dozvoli da završim svoj posao u BiH. Nisam čovjek koji bježi od odgovornosti i upravo zbog te odgovornosti danas obavljam i posao ministra vanjskih poslova Slovačke i visokog predstavnika u BiH", kaže Lajčak.

Lajčak je istakao i da je dobro da je prudski sporazum sada postao proces. Napominje da je u ponedjeljak postignut veoma važan sporazum o Distriktu Brčko i da je naivno očekivati da se brzo postigne i dogovor o najtežem pitanju - ustavu. Bilo bi dobro, kaže Lajčak, da se i drugi politički lideri uključe u taj proces. Dobar će dogovor biti onaj koji dobije većinu zastupnika u parlamentu. On će biti realnost i izrazit će volju većine.

Lajčak negira tvrdnju da nije primjenjivao bonske ovlasti i smijenio Dodika jer je postojala pogodba da će zauzvrat Dodik prihvatiti izmjene zakona o Vijeću ministara BiH. "Bonske ovlasti sam koristio više od 30 puta. Smijenjeno je više od 150 ljudi. Ali ne mislim da je smjenjivanje ono što vodi ovu zemlju naprijed", kaže Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li će biti lako idućem visokom predstavniku, Lajčak napominje da će to najviše zavisiti od toga da li će međunarodna zajednica biti u stanju definirati šta je zadatak njene misije u BiH.