Milorad Dodik
0

Raff Gregorian vrši pritisak na tužioce u BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffi Gregoriana da je izvršio pritisak na tužioce u BiH kako bi oni dali nalog Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da istražuje izgradnju zgrade Vlade RS-a, RTV doma, te privatizaciju "Telekoma Srpske“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je „sve već upakovano protiv njega“, te da je Gregorian taj pritisak izvršio preko sudija i tužilaca stranaca koji su zastupljeni u Tužilaštvu BiH, odnosno Sudu.

On tvrdi da je se sve to dešava kako bi se „problemi i politički i ekonomski u Federaciji BiH prebacili u RS“.

Naveo je da je RS stabilna i ekonomski napredna, a da se „Gregorian i takvi kao on žele da obračunaju sa ljudima iz RS po principu kako su se to obračunavali sa Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem, Mirkom Šarovićem“.

Dodik još navodi da ima „informaciju iz Tužilaštva BiH da je sve to tako i da Gregorian vrši dnevni pritisak na tužioce da se pokrene istraga, te da su tu radi o zloupotrebi, jer državno tužilaštvo nije nadležno za spomenuta pitanja, već tužilaštvo RS-a“.

On je, komentarišući krivičnu prijavu koju je danas protiv njega i još trojice funkcionera podnio SDS zbog sumnje da su zloupotrebljena sredstva iz entitetskog budžeta prilikom izgradnje puteva u Srebrenici, kazao da nema osnova za tu prijavu, te da ona ima samo dnevnopolitički karakter pred lokalne izbore.

Dodik tvrdi da Okružno tužilaštvo Banja Luka neće ni pokrenuti postupak po SDS-ovoj prijavi, ne zato što, kako kaže, on ima uticaj na pravosuđe, već zato što nema elemenata za tužbu.

Komentarišući popis stanovništav u BiH, Dodik je ponovio da je potrebno da se u tom postupku provede izjašnjavanje i o nacionalnom pripadništvu, kako se „ne bi nakon popisa reklo da u BiH žive samo Bosanci“.

RS će sama, ponovio je, provesti popis 2011. godine, ukoliko političari iz FBiH ne prihvate da se u popisu, koji bi se proveo u cijeloj BiH, uključi i izjašnjavanje o nacionalnom pripadništvu.

„Već danas smo imali operativne sastanke vezano za našu pripremu da u RS izvršimo popis 2011. godine“, kazao je entitetski premijer.