Projekat od 30 miliona
23

Radovi na sportskoj dvorani u Mostaru koji su pauzirani prije tri decenije mogli bi oživjeti ove godine

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Sportska dvorana, čija je gradnja počela prije više od tri decenije, ponovno je aktuelna tema u najvećem gradu na Neretvi, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako se intenzivno radi na tome da se ovaj projekt konačno i realizuje.

On ističe da je višedecenijski projekt nova gradska vlast uzela veoma ozbiljno i da eksperti već rade reviziju projekta kako bi ta priča konačno bila uspješno završena.

Revizija projekta

U vrijeme kad je dvorana planirana i kada su počeli prvi radovi nije bilo TC Mepas Mall, koji je sada pored nje, a od tada su promijenjene i druge okolnosti. Međutim, Kordić smatra kako to nije razlog da se odustane od lokacije na kojoj je gradnja započeta prije četiri decenije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Projektnom timu koji je bio uključen u izgradnju te dvorane, prema njegovim riječima, poslana je sva dokumentacija da se ponovo vide prilazi dvorani i tehnička rješenja oko same dvorane, kao bismo imali moderan projekt u skladu s današnjim potrebama i znali tačno koliko je potrebno investirati.

"Uz malo truda mislim da ove godine možemo nastaviti radove, ali s obzirom na to da se radi o investiciji vrijednoj više desetaka miliona maraka, ja imam potrebu cijelu tu priču iskomunicirati kroz javnu raspravu, da vidimo šta stvarno Mostarci žele. Ako odlučimo da se ide u završetak dvorne na lokaciji na kojoj jeste, ja odgovorno tvrdim da ćemo je za vrijeme moga mandata i završiti", kazao je Kordić.

Finansijska sredstava koja su višedecenijski problem izgradnje, prema Kordićevim riječima ovog puta neće biti problem, iako se prema trenutnom stanju očekuje da će to biti oko 30 miliona KM.

"Sportska dvorana je projekt koji se radi supsidijarnim kreditom zajedno s Federacijom BiH, a u finansiranje tog projekta je uključena i Svjetska banka. Mi smo u međuvremenu kontaktirali i njih i dobili potvrdu da još uvijek postoji želja s njihove strane za nastavak tog projekta. Što se tiče modela i finansijskog okvira, javnost ćemo izvijestiti, kao i o svim detaljima, kad budemo imali jasnu cijelu sliku", rekao je mostarski gradonačelnik optimističan u vezi sa završetkom sage o izgradnji dvorane koju mostarski sportaši čekaju duže od tri decenije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Višedecenijska rak-rana kapitalnih investicija

Mostar je jedina veća sredina u našoj zemlji koja nama adekvatnu sportsku dvoranu, a njena gradnja je višedecenijska rak-rana gradskih kapitalnih investicija.

Od polaganja kamena temeljca 1985. godine i najave svečanog otvaranja za 1987. godinu, ovaj projekt je u pokušajima da najveći grad u Hercegovini dobije adekvatnu sportsku dvoranu pretrpio niz blokada od ratnog vihora do nedostatka sredstava i nužnih revitalizacija projekta.

Prvi radovi na izgradnji objekta za koji su zakinuti decenijama, svi mostarski sportaši počeli su prije 36 godina u mostarskom naselju Centar 2, a rat je dočekao betonski kostur.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Sredinom 2000-ih projekt je moderniziran i izgrađena betonska konstrukcija je porušena te je sve krenulo ispočetka.

Međutim gradnja je stala kada su izvođači radova prestali dobivati novac, nakon što je utrošeno blizu 8,5 miliona KM, a nove kočnice u realizaciji projekta i osiguravanju finansija nastupile su raspuštanjem Gradskog vijeća Grada Mostara i neodržavanjem izbora do konca 2020. godine.

Mostar je zbog nedostatka sportske dvorane uprkos vrhunskim sportskim uspjesima do sada propustio niz prilika da bude domaćin u organizaciji evropskih takmičenja, što je bez sumnje nanijelo velike gubitke za sportaše, imidž grada i u konačnici profit koji bi osjetili turistički radnici, ugostitelji, hotelijeri, trgovci i sam gradski budžet.