Novo ruho
205

Radovi na Bjelašnici u punom jeku, danas počinje montaža za četverosjed

Klix.ba
(Foto: ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo)
Radovi na Bjelašnici su u punom jeku i očekuje se da će ova olimpijska planina do početka nove zimske sezone zasijati punim sjajem i postati jedno do najatraktivnijih odredišta za ljubitelje zimskih sportova. Većina pripremnih radova je završena, materijal je dostavljen, cijevi za vodu se postavljaju, a danas počinje montaža za četverosjed.

Završen je veći dio zemljanih i betonskih radova za četverosjed , šestosjed i osnježavanje, a za osnježavanje je dostavljeno i 30 topova. Kako navode iz ZOI'84 Olimpijskog centra Sarajevo, stigli su i ankeri za stubove, a dopremljena i je konstrukcija polazne stanice i dijelovi stubova za šestosjed.

Također, dostavljen je dio konstrukcije dolazne stanice, a postavljeno je i oko 3.800 metara cijevi za vodu. U toku je krčenje šume kako bi se cjevovod postavio na stubu 8.

Očekuje se da će zimska sezona na Bjelašnici, nakon završetka radova, trajati od pet do šest mjeseci. Zahvaljujući projektu vrijednom 16 miliona KM, Bjelašnica će u potpunosti biti osnježena za 48 sati, a šestosjed koji ima 65 korpi ići će od Babinog dola do Međustanice brzinom od 6 kilometara na sat, što znači da će vožnja koja je dosad trajala 13 minuta biti skraćena na 5,5 minuta.