{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radovanović govorio o značaju prijema BiH u Partnerstvo za mir i perspektivama ulaska u NATO

F
23.1.2007. u 13:34
0
0
Radovanović govorio o značaju prijema BiH u Partnerstvo za mir i perspektivama ulaska u NATO
0
Radovanović govorio o značaju prijema BiH u Partnerstvo za mir i perspektivama ulaska u NATO
Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović kazao je danas u Sarajevu da je ambicija Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u, te da je to napor koji zahtijeva koordinaciju između institucija vlasti i nevladinog sektora, te podršku javnog mnijenja.
Ministar Radovanović danas je na okruglom stolu govorio o značaju prijema BiH u Partnerstvo za mir i perspektivama ulaska u NATO. Istaknuo je da je prijem u NATO tehničko i političko pitanje, te nije želio prognozirati koje bi to godine BiH mogla postati članica.

Prema njegovom mišljenju, najvažniji koraci su usvajanje prezentacijskog dokumenta od NATO-a. To bi, kako je kazao, trebalo da se dogodi brzo. Slijedi ratifikovanja programa suradnje između NATO-a i BiH, zaključivanje partnerskog programa za pregled i procjenu odbrane koji je dvogodišnji programa i predstavlja instrument za davanje ocjena NATO-a u oblasti reformi. Nakon toga, kako je kazao, slijedi zaključivanje akcionog plana između BiH i NATO-a koji je operativni plan za pristupanje u članstvo.

Ministar Radovanović je mišljenja da svako priključivanje BiH u međunarodne strukture povećava rejting ove zemlje, a s druge strane umanjuje mogućnost voluntarističkog ponašanja bilo koga izvana prema BiH. On je naglasio da je, s te strane, Partnerstvo za mir važno, te dodao da je prije pristupa Partnerstvu za mir u BiH evidentan značajan pomak iz oblasti koje su dovele do pristupa.

Okrugli sto organizirala je Alijansa za sigurnost BiH u okviru projekta "Sigurnost BiH = BiH u članstvu NATO-a" koji donira Ambasada Velike Britanije u BiH.

Alijansa za sigurnost BiH je nevladina organizacija koja je formirana u suradnji s vodstvom NATO-ovih snaga u Briselu s ciljem uspostave dijaloga između NATO-a i različitih struktura bh. društva i promoviranja principa evroatlantizma na svim nivoima bh. društva i ulaska BiH u evroatlantske strukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: